Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що не збирається евакуюватися з міста

За його словами, зараз проти України ведеться серйозна інформаційна війна. Незважаючи на ІПСО, яку проводять росіяни, Ігор Терехов підкреслив, що залишати Харків не планує.

«Я вдячний усім ЗМІ, які протидіють дезінформації РФ. У мережі постійно з'являються заяви окупантів про наступ на Харків, але ми ніколи не дамо їхнім планам здійснитися", - заявив мер.

Протягом тривалого періоду російські інформаційні ресурси повідомляють про підготовку наступу на Харків і про масову евакуацію з міста:

про евакуацію архівів і держустанов;

про черги з автомобілів на виїзді з міста;

про заклики ДСНС евакуюватися з Харкова.

Ці та інші повідомлення керівництво міста та Центр протидії дезінформації при РНБО України викривали як фейки. Зазначалося, що такі повідомлення поширюються з метою посіяти паніку серед містян.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що на Харківському напрямку РФ нарощує сили і проводить перегрупування. Але, за його оцінкою, ознак підготовки росіян до наступу немає.

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що в росіян немає сил для того, щоб узяти під контроль Харків. Аналітики також вважають, що російський наступ з метою захоплення Харкова створить серйозні проблеми для самих російських сил, оскільки після прибуття військової допомоги зі США оснащення ЗСУ значно покращиться.