Росіяни поширюють фейк про депортацію жителів Харкова. Про це повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

За даними Центру, у забороненій в Україні російській соцмережі "Вконтакте" повідомляється, що "Київ оголосив про підготовку до оборони Харкова, тому всіх цивільних примусово депортують із міста".

У Центрі заявили, що українська влада не проводить депортацій. За необхідності відбувається евакуація: мирних жителів, насамперед дітей, вивозять із найнебезпечніших громад Харківської області.

6 березня 2024 року голова Харківської ОДА Олег Синєгубов анонсував евакуацію 161 дитини з найнебезпечніших населених пунктів Куп'янського району. А 24 лютого він оголосив про плани включити 18 сіл Великобурлуцької та Вільхуватської громад до зони обов'язкової евакуації через посилення бойових дій.

Однак у самому Харкові примусову евакуацію не оголошували. 

Також у російських ТГ-каналах поширювали інформацію про те, що з Харкова вивозять архіви і готують евакуацію держустанов.

Мер Харкова Ігор Терехов 7 березня в ефірі телемарафону заявив, що ні громадян, ні державні установи евакуювати з Харкова не будуть. Усі держструктури та комунальні підприємства працюють у звичайному режимі.