Росіяни поширюють черговий  фейк - цього разу про наступ на Харків із боку Сум і відрізання міста. Про це повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Зокрема проросійські джерела розповсюджують інформацію, що нібито Росія має резерви і перекидає угрупування на цей напрямок, щоб потім атакувати "з коліс", і це є питанням усього двох-трьох тижнів.

У центрі закликали не довіряти таким інформаційним вкидам. Поширені заяви – це частина психологічної операції проти українців з метою нагнітання паніки і створення відчуття неминучої поразки на фронті.

Заступник начальника ГУР Вадим Скібіцький в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив, що на сьогодні у Росії немає ні військ, ні сил, ні засобів, щоб проводити потужну наступальну операцію на західному стратегічному напрямку, куди входять Харків, Суми, Чернігів та Київщина. Усі російські військові сили, що нещодавно створювали, одразу заводили на територію України: це 18-та армія, 25-та армія, 3-й армійський корпус – "вони всі воюють, резерву немає".

Про імоврний наступ на Харків із боку Богодухова (фактично це є Сумський напрямок) більше року тому, ще у грудні 2022-го, говорив бригадний генерал ЗСУ Дмитро Красильников. За його словами, тактика може бути такою: намагатися перекрити одну з основних трас поставок Харків – Київ, і таким чином створити незручності для логістичного забезпечення військових частин та підрозділів, які здійснюють оборону країни на цьому напрямі. Але він наголосив, що на цьому напрямі вживаються всі заходи оборони та підготовки. Наступів на Харків із боку Богодухова з початку війни не було.

У цілому в березні в Мережі збільшилася кількість фейкової інформації щодо наступу на Харків та здачу міста: так, нещодавно ворог поширював фейк про нібито депортацію жителів Харкова. Також у російських пабліках була інформація про те, що з Харкова вивозять архіви і готують евакуацію держустанов.