У Харківській області позбулися вулиць Пушкіна та Гагаріна. Як повідомили у Валківській міськраді, у двох селах громади перейменували топоніми.

Так, у Сніжкові та Контакузівці перейменували 5 вулиць та 1 провулок.

Нові назви в Сніжкові:

  • пров. Пушкіна - пров. Визволителів,
  • вул. Гагаріна - вул. Волонтерська,
  • вул. Твардовського - вул. Соборна,
  • вул. Ковпака - вул. Зоряна;
  • вул. Гастело - вул. Яблунева;

Нова вулиця в Контакузовці:

  • вул. Ватутіна - вул. Слобідська.

В Ізюмі минулого тижня перейменували вулиці на честь тих, хто звільнив місто: це 93-та Холодноярська й 25-та Січеславська бригади ЗСУ. А одна із ізюмських вулиць носитиме ім'я Володимира Вакуленка - українського письменника, якого вбили росіяни. На початку грудня на засіданні топонімічної комісії Ізюма було узгоджено питання про перейменування 22 топонімів. Докладніше про перших перейменованих у місті, яке пережило окупацію, - тут.

Харків також не залишився осторонь нових назв. 14 жовтня Харківська топонімічна група повідомила, що отримала десятки пропозицій щодо перейменування вулиць Харкова на честь захисників України. Активісти зазначили, що "загиблі заслуговують на пам'ять і належну честь". Наприклад, одну з вулиць пропонують назвати на честь Георгія Тарасенка - лідера "Фрайкору", який загинув навесні у боях за Харківську область. Також у списку на перейменування - вулиці Дружби народів, Цілиноградська та Броненосця "Потьомкіна".

З 24 грудня у Харкові немає театру Пушкіна. З його назви прибрали слова "російський" та "Пушкін". За перейменування проголосував 81 депутат облради.

Ще у березні цього року колектив театру звернувся до обласної військової адміністрації з проханням прийняти рішення про його перейменування та прибрати з назви слово "російська", а згодом - згадка самого Пушкіна. Восени на сесії Харківської обласної ради було здійснено першу спробу змінити назву театру. Але відповідний проект рішення не набрав більшості голосів.