Харків позбавився театру Пушкіна: сьогодні, 24 грудня, на сесії обради театр було перейменовано.
 
Тепер у назві театру нема ані слова «російський», ані слова «Пушкін», повідомила депутат від «Європейської солідарності» Галина Куц.

За перейменування проголосував 81 депутат, двоє утрималися.

До перейменування театр називався «Харківський академічний драматичний театр імені О. С. Пушкіна». Він працює в місті з 1933 року. В якості мети створення театру заявлялася популяризація російського реалістичного сценічного мистецтва, хоча в останні десятиліття в репертуарі театру була значна кількість п'єс європейських і американських авторів. З 1949 року театр носить ім'я Пушкіна.

Ще в березні 2022 року колектив театру імені Пушкіна звернувся в обласну військову адміністрацію з проханням прийняти рішення про його перейменування, а саме - вилучити з назви слово "російський", а згодом – і згадування Пушкіна.

На сесії Харківської обласної ради у вересні цього року була перша спроба змінити назву драматичного театру. Але відповідний проект рішення не набрав більшості голосів.

Спроба номер два у грудні також виявилася безрезультативною. Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко на сесії повідомила про звернення громадської організації “Кругозір”. Мотивація”, яка запропонувала провести громадські слухання щодо перейменування театру. Декілька депутатів все ж таки зажадали внести проект рішення про зміну назви театру до порядку денного. Однак під час голосування ці депутати не отримали підтримки більшості.