У Харкові залишиться російський театр. Депутати облради не змогли вирішити питання про перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені Олександра Пушкіна. Процес голосування на відео відобразила депутат облради Галина Куц.

Ще в березні 2022 року колектив театру імені Пушкіна звернувся в обласну військову адміністрацію з проханням прийняти рішення про його перейменування, а саме - вилучити з назви слово "російський".

Харківський російський драматичний театр існує в місті з 1933 року. В якості мети створення театру заявлялася популяризація російського реалістичного сценічного мистецтва, хоча в останні десятиліття в репертуарі театру була значна кількість п'єс європейських і американських авторів. З 1949 року театр носить ім'я Пушкіна.

З початком повномасштабної агресії РФ проти України в країні розгорнулася масова дерусифікація. Влада міст приймає пакетні рішення про перейменування різних об'єктів (вулиць, площ, проспектів, установ культури і освіти), чиї назви пов'язані з географією, історією або культурою Росії. Аналогічні процеси відбуваються в Харкові та області. У місті вже встигли перейменувати кілька вулиць і район (зокрема, з карти зникли Московський проспект і Московський район), в Кегичівці знесли пам'ятник російському письменнику Максиму Горькому.

20 вересня депутатам Харківської обласної ради були запропоновані два проекти рішень, покликаних модифікувати назву популярного в місті театру – прибрати слово "російський" в першому випадку і "російський" і "імені Пушкіна" у другому. Обидві пропозиції не набрали необхідної кількості голосів (50% плюс один голос, а саме 61). Зокрема, повідомляється, що депутати від Блоку Кернеса взагалі не брали участі в голосуванні.

Крім назви театру, ім'я Пушкіна в Харкові також носять одна з центральних міських вулиць і станція метро – "Пушкінська". У сквері поезії стоїть пам'ятник поетові.

Представниця громадської ініціативи" Харківська топонімічна група " Ірина Гончарова пропонувала демонтувати пам'ятник Пушкіну, але в Міністерстві культури відповіли, що даний об'єкт внесений до реєстру пам'яток національного значення, тому питання про його демонтаж має вирішувати уряд.

Харківський міський голова Ігор Терехов висловлювався про недоцільність перейменування вулиці Пушкінської, мотивуючи свою позицію тим, що Пушкін - всесвітньо відомий поет, який не має відношення до дій сучасного керівництва Російської Федерації.