У Харкові пропонують перейменувати вулиці Дружби народів, Цілиноградську та Броненосця "Потьомкіна". Про це повідомила депутат Харківської міськради Ірина Гончарова.

За її словами, Харківська топонімічна група пропонує такі варіанти перейменувань:

  • вулицю Цілиноградську - на честь загиблого у 2016 році у російсько-українській війні Мирослава Мисли;
  • вул. Броненосця "Потьомкіна" - на честь полковника Громадського. Олег Громадський - полковник ЗСУ, екс-командир 16-го окремого мотопіхотного батальйону "Полтава". Загинув 24 лютого, захищаючи Харків;
  • вул. Дружби народів - на честь Олександра Клушина (добровілець роти поліції "Східний корпус" та роти поліції "Схід"). Він загинув у боях за Харків у березні.

За словами Гончарової, загалом у Харкові підлягає перейменуванню 500 вулиць.

14 жовтня Харківська топонімічна група повідомила, що отримала десятки пропозицій щодо перейменування вулиць Харкова на честь захисників України. Активісти зазначили, що "загиблі заслуговують на пам'ять і належну честь". Так, одну з міських вулиць пропонують назвати на честь Георгія Тарасенка - лідера "Фрайкору", який загинув у боях за Харківську область у березні.

У травні цього року Харківська міськрада проголосувала за перейменування Московського району та трьох вулиць, названих на честь російських міст. Нові назви:

  • Московський район - Салтівський район;
  • Московський проспект - проспект Героїв Харкова;
  • Бєлгородське шосе - Харківське шосе;
  • Бєлгородський узвіз - вулиця Героїв Рятувальників.

У громадах Харківської області також планують перейменувати десятки вулиць. Наприклад, віце-мер Ізюма з гуманітарних питань Володимир Мацокін повідомив, що топонімічна комісія вже займається цим питанням. За його словами, перейменування необхідно, щоб "амбітні інфраструктурні проекти розгорталися не на всяких там червоно/революції/пушкінських/товстих/московських/пролетарських", а на вулицях Мазепи, Бандери, Коновальця, Шухевича, Стуса та героїв, які захищають незалежність нашої України".

Що робити, якщо вашу вулицю перейменували

Після перейменування вулиць їх мешканцям не потрібно змінювати документи: вписати нову адресу в паспорт можна за зміни прізвища або фото. Документи на квартири, будинки, земельні ділянки, автомобілі та інше майно, у яких вказано старі назви, залишаються дійсними. 

Але у разі купівлі-продажу, дарування, наслідування у місцевій раді можна отримати довідку про перейменування вулиці або копію відповідного рішення. На підставі правовстановлюючих документів зі старою назвою вулиці та такої довідки нотаріус видає новому власнику правовстановлюючий документ із новою назвою вулиці.

А ось статути юридичних осіб оновити доведеться. Також доведеться внести відповідні зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться у Єдиному держреєстрі.