Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов вважає, що плани росіян щодо захоплення Харкова не мають підстави. 

Російське інтернет-видання зі штаб-квартирою в Ризі "Медуза", посилаючись на джерело, близьке до адміністрації президента РФ, повідомило, що вище російське керівництво має на меті захопити Харків, а потім поступово завершити війну.

За словами джерел "Медузи", високопоставлені російські силовики переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а ось подальше просування вглиб України є складним. Однак ці ж джерела зазначають, що інформації про те, що рішення наступати на Харків уже ухвалено, у них немає. Вони лише говорять про те, що це "цілком імовірний сценарій", для реалізації якого може знадобитися нова хвиля мобілізації.

Олег Синєгубов зазначив, що за 761 день повномасштабної війни росіяни не змогли в бою захопити жодне велике українське місто, а перемогти харків'ян не змогли ні 2022-го, ні 2023-го, як і втримати позиції в населених пунктах області.

Він додав: єдине, на що здатні війська РФ на Харківському напрямку, - це обстрілювати місто, знищуючи житлові будинки та цивільну інфраструктуру.

Російські джерела вже неодноразово поширювали інформацію про підготовку наступу на Харків. Зокрема пропагандистські телеграм-канали повідомляли про наступ на Харків з боку Сум, про депортацію мешканців Харкова, про евакуацію з міста архівів і держустанов. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України розвінчали ці фейки.