У Харкові мурал із зображенням російського поета Олександра Пушкіна облили червоною фарбою. Фото опублікував лідер громадської організації "Декомунізація. Україна" Вадим Поздняков.

Поздняков написав, що "ще один Пушкін у Харкові почервонів" і додав, що харків'яни показують своє ставлення до російської культури. Мурал розташований на стіні одного з будинків на вул. Пушкінській.

Доля Пушкіна у Харкові

► У липні 2022 року мер Харкова Ігор Терехов заявив, що у Харкові не перейменовуватимуть вулицю Пушкінську та однойменну станцію метро. Він зазначив, що Пушкін не винен у тому, що народився Путін, але сказав, що у місті планують змінити близько 400 назв, пов'язаних із Росією. До речі, відомо, що Олександр Пушкін ніколи не бував у Харкові.

► У листопаді 2022 року пам'ятник Пушкіну на Театральній площі розмалювали червоною фарбою, написавши нецензурні слова.

► За кілька днів після цього інциденту комунальники демонтували пам'ятник і відвезли його, за словами міської влади, на зберігання до кінця війни. Як зазначили тоді в мерії, долю пам'ятника вирішуватимуть у демократичний спосіб після перемоги України у війні проти РФ.

► Наприкінці 2022 року далеко не з першої спроби депутати облради прибрали слова "російський" та "імені Пушкіна" з назви "Харківський академічний драматичний театр". Театр носив ім'я Пушкіна з 1949 року. Відразу після російського вторгнення колектив театру неодноразово просив про перейменування.