У Харкові комунальники відмивають від червоної фарби пам'ятник Пушкіну на Театральній площі. Фото опублікували у соцмережах.

Наразі невідомо, чи знайшли тих, хто це зробив, чи приїжджала на місце події поліція. У коментарях до посту у автора фото багато хто пише, що пам'ятник краще було б просто прибрати.

Пам'ятник Олександру Пушкіну, який, до речі, ніколи не був у Харкові, пропонували прибрати ще влітку. Відповідна петиція з'явилася тоді на сайті президента України. Автор петиції писав, що Пушкін - це частина культурної та літературної спадщини країни-агресора. Він не визнавав Україну як державу, у своїх творах називав "Малоросією", підтримував ідеї російського царату та імпералізму. Але та петиція набрала надто мало голосів.

У липні ж міський голова Ігор Терехов сказав, що метро та вулицю Пушкінську у Харкові перейменовувати не будуть, бо він "всесвітньо відомий поет і не винен у тому, що народився Путін". При цьому мер додав, що в місті перейменують близько 400 топонімів, які мають назви російських міст. Також у Харкові депутати не змогли перейменувати театр ім. Пушкіна. Щодо пам'ятника, то представниця громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" Ірина Гончарова пропонувала демонтувати пам'ятник на Театральній площі (пл. Поезії), але в Міністерстві культури відповіли, що цей об'єкт внесено до реєстру пам'яток національного значення, тому питання щодо його демонтажу має вирішувати держава.

Фото: Борис Редін