У Харкові демонтували пам'ятник Пушкіну. У Харківській міській раді повідомили, що пам’ятник відправили на відповідальне зберігання.

Олександр Пушкін вважається найвидатнішим поетом в історії російської літератури. Пам'ятник йому у Харкові було встановлено 1904 року.

Погруддя поета неодноразово ставало об'єктом для актів вандалізму. Останній такий випадок стався 6 листопада.

9 листопада міські комунальники спершу заклали пам'ятник мішками. А потім взагалі демонтували.

У мерії повідомили, що прибрали пам'ятник, орієнтуючись на думку харків'ян, які не бажають бачити у місті зображення Пушкіна.

“Харків є одним із найбільш постраждалих міст України від рашистської зброї та агресії. У міській раді розуміють почуття харків'ян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми, та поділяють їхнє бажання переосмислити культурне та історичне середовище міста. Як один із варіантів такого переосмислення – бюст Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченої українському національно-визвольному руху, адже понад сто років тому, ще перед революцією 1917 року, його збиралися знести активісти цього руху”, - йдеться у повідомленні міської ради.

За версією мерії, долю пам'ятника вирішуватимуть у демократичний спосіб після перемоги України у війні проти РФ.

У ряді міст пам'ятники Пушкіну було демонтовано. У 2022 році пам'ятники поетові прибрали у Мукачеві, Ужгороді, Тернополі, Конотопі, Чернігові, Делятині, Білій Церкві, Миколаєві, Запоріжжі, у селі Заболотівці Львівської області, у селі Пушкіне Закарпатської області.