У Харкові хочуть зафарбувати мурали із Жуковим й Гагаріним. З такою пропозицією виступили активісти руху Декомунізація.Україна.

Мурал із зображенням космонавта Юрія Гагаріна розміщено на одному з житлових будинків на однойменному проспекті. Це один із масштабних проектів стріт-арту в Україні. Мурал було закінчено та презентовано харків'янам у 2013 році.

Мурал "Маршал Жуків на коні" знаходиться на житловому будинку в районі Нових будинків, що на вулиці Танкопія.

Декомунізатори заявили, що вже направили до Харківської міськради відповідне звернення щодо муралів. У разі відмови зафарбувати їх, активісти погрожують зробити це самостійно.

У перші дні нового року декомунізатори пропонували зафарбувати мурал із зображенням російського поета Сергія Єсеніна, розміщеного на стіні будинку №1 на вулиці Єсеніна у Шевченківському районі. В адміністрації відповіли, що у зв'язку з військовим станом пріоритетними для комунальних служб є роботи з аварійного відновлення водопостачання, електропостачання та теплопостачання. Питання ліквідації настінної картини може бути розглянуто після визначення пріоритетних робіт у рамках відповідного фінансування.

Пізніше актвістисти виявили у місті ще два зображення Пушкіних - на стіні будинку по Пушкінській біля "Львівських круасанів". Автор повідомлення у телеграм-каналі "Декомунізація.Україна" заявив, що сам найближчим часом не зможе зафарбувати картини, тому шукає добровольців. Останнім пропонується фарба для виконання робіт та подарунок.