Збройні сили України ведуть успішні бої на сході Харківської області та створили плацдарм на східному березі Осколу. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

"За останні три дні українські сили захопили плацдарми на східному березі річки Оскол у Харківській області. Росія спробувала інтегрувати Оскол у консолідовану оборонну лінію після виведення своїх військ цього місяця”, - йдеться у повідомленні.

ЗСУ продовжують Харківську наступальну операцію, розпочату 6 вересня. У ході стрімкого наступу було звільнено окуповані частини Ізюмського, Харківського та Куп'янського районів. Військам РФ вдалося закріпитися на східному березі Оскола. Під контролем окупантів залишається приблизно 6% території Харківської області (до контрнаступу ця фіцра становила понад 30%).

Створення плацдарму на східному березі Оскола стало можливим після звільнення більшої частини Куп'янська 16 вересня. Як зазначали в Інституті вивчення війни (ISW), російські війська мали вкрай несприятливе становище на сході Харківської області, оскільки плацдарм створює передумови не тільки для остаточного звільнення Харківщини, а й для наступу на північ Луганської області.

У Міноборони Великобританії також повідомляють про продовження бойових дій на суміжних із Харківщиною територіях Донецької області. Українські сили штурмують місто Лиман, яке війська РФ захопили у травні 2022 року.

"Ситуація на полі бою залишається складною, але зараз Україна чинить тиск на територію, яку Росія вважає важливою для своїх військових цілей", - повідомили у британській розвідці.

Після того, як російські сили вторгнення опинилися на межі повного розгрому, керівництвом РФ було вжито екстрених заходів для подальшої ескалації збройного конфлікту. 21 вересня у відеозверненні президент РФ Володимир Путін заявив про початок "часткової мобілізації" (під рушницю планується поставити ще 300 тисяч осіб) та проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. За даними української розвідки, проведення аналогічного референдуму планувалося і на окупованій частині Харківської області. Проте вересневий наступ ЗСУ поставив хрест на задумах оголосити частину Харківщини територією Російської Федерації.