Українські сили оборони продовжують розгром російських окупантів на території Харківської області, хоча окупаційні війська ще намагаються чинити опір на Слобожанському напрямі.

За даними Генерального штабу на ранок 19 вересня, війська РФ ведуть обстріл з танків, мінометів та артилерії в районах Куп'янська, а також населених пунктів Гоптівка, Гур'єв Козачок, Кам'янка. За добу до того підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп'янськ, Гоптівка, Миколаївка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар'їнка, Новомихайлівка та Правдине.

На даний момент російські війська повністю залишили північ Харківської області та контролюють лише вузьку смугу території вздовж адміністративного кордону з Луганською областю.

Як зазначають в Інституті вивчення війни (ISW), російські війська мають вкрай несприятливе становище на сході Харківщини та на півночі Луганської області, оскільки українські сили оборони створили плацдарми на східному березі річки Оскол, що дозволить їм розвивати наступ.

"Російські сили, ймовірно, занадто слабкі, щоб перешкодити подальшому просуванню України вздовж усієї річки Оскол, якщо українські сили вирішать відновити наступальні операції", - припускають у ISW.

Створення плацдармів стало можливим після звільнення Куп'янська 16 вересня внаслідок наступальної операції на схід від річки Оскол. Ця подія має стати ще одним ключовим моментом у ході повного звільнення регіону, оскільки саме Куп'янськ війська РФ раніше зробили адміністративним центром окупованих територій.

Куп'янську міську агломерацію з населенням понад 55 тисяч осіб, яка була великим залізничним вузлом на сході країни, було окуповано 27 лютого 2022 року, на четвертий день повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України. Під окупацією місто знаходилося шість із половиною місяців.

Куп'янськ став черговим містом, звільненим унаслідок Харківської наступальної операції, яка стартувала 6 вересня. За лічені дні українські сили оборони звільнили великі населені пункти Харківської області Балаклію, Ізюм, Шевченкове та 9 вересня вийшли на околиці Куп'янська. 10 вересня ЗСУ звільнили частину міста, яка розташована на західному березі річки Оскол. Війська РФ зробили спробу закріпитися у східній частині Куп'янська, але, як показали подальші події, невдало.

Висновки фахівців інституту ISW про вкрай несприятливу ситуацію для військ РФ у Харківській області підтверджуються їх стрімким відступом із раніше окупованої території регіону та масовим залишенням на позиціях бойової техніки та боєприпасів. За даними Головного управління розвідки Міноборони України, окупанти кинули понад 200 одиниць військової техніки, у тому числі танки різних модифікацій Т-72 та Т-80, БМП-2, САУ та автомобілі.

Раніше з'явилося повідомлення про арешт мера Куп'янська Геннадія Мацегори, якому Харківська обласна прокуратура інкримінує державну зраду (стаття 111 КК України) та зазіхання на територіальну цілісність (стаття 110 КК України). Щоправда, за даними Харківського губернатора Олега Синегубова, Мацегора був заарештований поки не українськими правоохоронцями, а окупантами.

“Міського голову Куп'янська Геннадія Мацегора, який зрадив Україну, було заарештовано росіянами і зараз він перебуває під вартою. Мацегора перейшов на бік ворога у перші дні війни і всіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську. Забезпечував їх транспортом, житлом, пальним та їжею. І зараз, очевидно, став їм уже не потрібним. Як бачимо, зрадників у жодному разі не чекає нічого хорошого, адже вони не потрібні і самим росіянам. Для окупантів це стало системою. Спочатку вони використовують зрадників та їх ресурс, а потім їх прибирають. Ще раз наголошую – добровільна співпраця з ворогом це тяжкий злочин, за який очікує невідворотне покарання”, - повідомив Олег Синегубов.