РФ 20 вересня обстріляла звільнений Куп'янськ. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, внаслідок обстрілу двоє людей загинули, серед десяти поранених - дитина у тяжкому стані.

"Внаслідок обстрілів села Грушівка у Куп'янському районі загинули двоє людей, 10 отримали поранення, у тому числі четверо дітей. Одна поранена дитина, 10-річний хлопчик, у тяжкому стані", - розповів Синєгубов.

Як розповів мер Харкова Ігор Терехов в ефірі нацмарафону, обстріл регіону зменшився. Але водночас під російським вогнем - звільнені території. Так, в оперативному зведенні Генштабу за 14 вересня повідомлялося, що російські військові обстріляли Куп'янськ із танків, мінометів та артилерії. Не стали вишукуванням також Вовчанськ та Козача Лопань.

У зв'язку з обстрілами та мінуванням мирним мешканцям зараз небезпечно перебувати на деокупованих територіях. Влада просить не повертатися додому тих, хто виїхав, і оранізовують евакуації з небезпечних районів. Наприклад, активна робота з евакуації мешканців із нещодавно звільнених територій триває у Дергачівській громаді.

Харківська операція зі звільнення територій розпочалася 6 вересня і стала однією з найуспішніших для українських сил оборони під час війни. Звільнено близько 4 тис. кілометрів території Харківської області з населенням 150 тисяч осіб, під контроль законної влади повернулися понад 300 населених пунктів. Було захоплено понад 200 одиниць різної військової техніки.

Міністр оборони Олексій Рєзніков зазначив, що контрнаступ в області пройшов краще, ніж очікувалося. Він порівняв наступ зі "сніговою грудкою, яка покотилася з гори". ВСУ втомилися після шести днів атаки, але їхній бойовий дух високий, зазначив Рєзніков. За його словами, це ознака, що Росію можна перемогти.

Операція продовжується на Куп'янському напрямку, де війська РФ ще займають незначну частину території Харківської області вздовж кордону з Луганською областю. За оцінками Інституту вивчення війни (ISW), успіхи на Куп'янському напрямку створять непогані передумови не лише для повного визволення Харківщини, а й для початку визволення Луганської області.