Влада РФ планує провести незаконні референдуми на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Призначено дати незаконного голосування – 23–27 вересня.

20 вересня низка громадян, які незаконно привласнили собі владні повноваження місцевих депутатів на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, ухвалили протиправні нормативні акти про проведення референдумів, за результатами яких має відбутися анексія цих регіонів Російською Федерацією.

Тоді ж 20 вересня про проведення такого референдуму заявив незаконно призначений голова Херсонської області Володимир Сальдо. Голова окупаційної військово-цивільної адміністрації у Запорізькій області Євген Балицький повідомив, що у Мелітополі відбулася акція під назвою "загальнонародний з'їзд громадян" регіону, на якому було прийнято звернення з вимогою провести референдум. Даний захід та звернення його учасників також перебувають за рамками українського законодавства, а отже, єдиним законним їх результатом може бути кримінальне переслідування організаторів за низкою статей КК України за колабораціонізм, державну зраду та діяльність щодо порушення територіальної цілісності держави.

Наприклад, частина 5 статті 111-1 (Колаборантська діяльність) передбачає за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до 15 років.

21 вересня президент РФ Володимир Путін у своєму відеозверненні підтвердив проведення незаконних референдумів. За його версією, ініціатива виходила не від центральних органів влади РФ, а від незаконних органів влади на тимчасово окупованій території України. Зокрема він заявив:

“Парламенти республік Донбасу, а також військово-цивільні адміністрації Херсонської та Запорізької областей ухвалили рішення про проведення референдумів про майбутнє цих територій та звернулися до нас, до Росії, з проханням підтримати такий крок. Підкреслю, ми зробимо все, щоб забезпечити безпечні умови для проведення референдумів, щоб люди могли висловити свою волю. І те рішення про своє майбутнє, яке ухвалить більшість мешканців Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей, ми підтримаємо”.

Заява про готовність підтримати волевиявлення мешканців окупованих територій ставиться під сумнів раніше опублікованими даними українських розвідувальних органів щодо підготовки (тепер уже технічно неможливого) незаконного референдуму на Харківщині. Згідно з матеріалами, отриманими розвідниками, ні про яке вільне волевиявлення не йдеться. Результату референдуму в Харківській області було визначено заздалегідь - на рівні 75% голосів за приєднання регіону до РФ.

Російська влада прагне провести незаконні референдуми у зазначених регіонах у той час, коли значна частина Запорізької області з обласним центром та Донецької області з великими містами Слов'янськ та Краматорськ перебувають під контролем ЗСУ. Організаторам подібних незаконних голосувань, вочевидь, необхідно поспішати – вересневий наступ українських сил оборони в Харківській області, де також планувалося проведення референдуму, продемонструвало, що звільнення раніше окупованих територій може проводитись у вкрай стислі рядки (втеча армії агресора була настільки стрімкою, що на раныше зайнятих позиціях було кинуто понад 200 одиниць техніки та значну кількість боєприпасів).

Результати незаконних голосувань, звичайно, не будуть визнані ні українською владою, ні міжнародною спільнотою. Достатньо згадати референдуми щодо проголошення незалежності незаконних утворень ДНР та ЛНР на частині територій Донецької та Луганської областей, а також кримський референдум, який мав легітимувати анексію Автономної республіки Крим. Усі ці акти залишаються нікчемними з погляду міжнародного права та не були визнані ні міжнародними організаціями, ні різними країнами світу. Але проголошення окупованих регіонів територією РФ, очевидно, дозволить російському керівництву зробити більш жорсткою внутрішню політику. Паралельно з прийняттям рішень про проведення референдумів Державна Дума РФ проголосувала за низку нормативних актів, якими до кримінального кодексу ввели поняття "мобілізація" та "військовий стан". До Кримінального кодексу додано статті про мародерство та про добровільну здачу в полон. За здачу в полон російським військовим тепер загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі, і це у кращому випадку, якщо немає ознак державної зради. За мародерство – аж до 15 років позбавлення волі. Посилюється покарання за самовільне залишення частини в період мобілізації та військового стану. За неявку на службу більше місяця загрожує від 5 до 10 років ув'язнення (раніше було до п'яти років). Невиконання наказу у період воєнного стану, зокрема, відмова від участі у бойових діях каратиметься позбавленням волі на строк від двох до трьох років.

Дані дії вказують на безперечний зрив усіх планів російського керівництва щодо досягнення військової перемоги в хоча б найближчій перспективі і на його готовність активізувати мобілізаційні заходи. У разі анексії деяких українських регіонів дії ЗСУ щодо їхнього звільнення на внутрішньому російському інформаційному ринку можуть "продаватися" вже як вторгнення на територію РФ, а це розв'яже руки російській владі для примусового призову до армії ще більших мас населення та відправлення їх до зон бойових дій. 21 вересня Володимир Путін оголосив про проведення часткової мобілізації на території РФ.

Для України факти проведення незаконних референдумів та їх вирішення навряд чи щось змінюють. Завдання повної деокупації всіх територій у межах 1991 року залишиться чинним, а на дії ЗСУ впливатимуть лише військово-тактичні умови, плани Генерального штабу та політичного керівництва країни, можливо, погодні умови (розсудливий військовий ніколи не скидає їх з рахунків).

В українському МЗС досить спокійно, без істерик, але водночас жорстко та однозначно відреагували на перспективи проведення незаконних референдумів.

"Ні фейкові "референдуми", ні гібридна "мобілізація" нічого не змінять. Росія як була, так і залишається державою-агресором, яка незаконно окупує частину української землі. Україна має повне право звільняти свої території і надалі звільнятиме їх, щоб там не говорили в Росії", - заявив у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.