Харківським школам рекомендують взагалі відмовитись від російської мови. Департамент науки та освіти Харківської обласної військової адміністрації просить не включати російську мову та літературу до навчальних планів шкіл наступного навчального року, повідомила депутат облради Галина Куц.

Листи із рекомендаціями отримали всі управління освіти Харківщини. ХОВА пропонує, складаючи навчальні плани на наступний рік, відмовитися від будь-яких предметів російською мовою, навіть на вибір.

"З початком російсько-української війни, розв'язаної у 2014 році, та повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року російська мова стала символом ворожого ставлення до національної свідомості українців. Його проявами стали нетерпимість, агресія до всього українського, а також фальсифікація ... З огляду на зазначене вище питання включення російської мови та російської літератури до навчальних планів закладів середньої освіти Харківщини (...) навіть у статусі вибіркової дисципліни (...) недоречне", - заявили в ХОВА.

image

До 2019 року 92 школи Харкова навчали українською мовою, 41 – російською, ще 73 школи мали класи з обома мовами навчання. Тоді кількість учнів, які навчаються українською та російською мовами, була майже однаковою.

З 1 вересня 2020-го, після набрання чинності законом “Про повну загальну середню освіту”, всі російськомовні школи мали перейти українською мовою викладання.

До 24 лютого 2022 року у Харкові та Харківській області російська мова вивчалась у деяких школах як друга іноземна. Восени 2022 року депутати Харківської облради вимагали заборонити російськомовні класи та вивчення російської мови як другої іноземної у школах Харкова та області.

З лютого 2022 року в Україні проводиться тотальна дерусифікація. Перейменовуються населені пункти, вулиці, заклади освіти та культури, назви яких пов'язані з історією, культурою, географією Росії чи радянським періодом. Також демонтуються пам'ятники діячам російської культури. У Харкові прибрали пам'ятник поетові Олександру Пушкіну. Перейменування вулиць пройшли у багатьох містах, селищах та селах Харківської області.