У Харкові пропонують заборонити російську мову у школах. Рішення з цього питання планується ухвалити на найближчій сесії облради, запланованій на 1 грудня. Вже є проект рішення та звернення депутатів облради від "Євросолідарності".

"Ми, депутати Харківської обласної ради, представники місцевого самоврядування обурені повідомленнями мешканців територіальних громад області про включення російської мови та літератури до навчальних планів закладів загальної середньої освіти, вважаємо, що необхідно вилучити дисципліну російської мови (російської та літератури) з навчальних планів для навчальних закладів загального навчання з українською мовою", - сказано в тексті звернення.

Також депутати зазначили, що російської мови та літератури немає у навчальному плані для 5-9 класів Міносвіти України. Проте від багатьох батьків надходять скарги, що їхні діти вивчають ці предмети, які не є обов'язковими у школах з навчанням українською мовою. Депутати наполягають, що так не повинно бути. За їхніми словами, РФ перетворила російську мову на один з атрибутів "руського миру", на зброю, спрямовану проти української ідентичності.

У проекті рішення депутатам пропонується підтримати:

  • заборона на функціонування 1-4 класів із російською формою навчання;
  • заборона вивчення російської мови як предмета, курсу, факультативу в 1-11 класах комунальних шкіл Харкова та області;
  • заборона оформлення освітнього середовища російською мовою.

Години, що звільнилися, депутати рекомендують виділити для вивчення:

  • безпеки дітей, у тому числі інформаційної;
  • євроінтеграції;
  • медичної підготовки;
  • інших іноземних мов.

Місяць тому студенти Каразинського університету розповіли, що у виші триває навчання російською мовою на хімічному, філософському й навіть філологічному факультетах, причому для студентів відділення української мови та літератури. У виші оперативно відповіли, що створили комісію з розслідування ситуації, і про результати її роботи повідомлять.