У Харківському національному університеті з'явився мовний омбудсмен – людина, яка стежитиме за використанням української мови. Про запровадження нової посади у виші повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень.

Рішення про призначення університетского уповноваженого з питань державної мови було ухвалено на засіданні вченої ради ХНУ імені Каразіна. Уповноваженим на публічних засадах став кандидат філологічних наук, завідувач кафедри української мови, заступник декана філологічного факультету з наукової роботи Микола Філон.

До завдань уповноваженого із захисту державної мови (мовного омбудсмена), статус якого визначено на законодавчому рівні, належать:

  • захист російської як державної;
  • захист права громадян України на одержання у користуванні державною мовою.

Очевидно, що такі ж обов'язки будуть і в університетського мовного омбудсмена – лише в рамках окремого ВНЗ.

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" передбачає, що в освіті допускається використання тільки державної мови (випадки використання інших мов регламентуються законодавством).

Тарас Кремень повідомив, що протягом 2022 року на адресу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшло 7 звернень щодо використання викладачами ХНУ імені Каразіна недержавної мови. На двох викладачів було складено протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 188-52 КУоА (передбачає штраф від 3400 до 5100 гривень або попередження, якщо порушення відбувається вперше).

Ректор ХНУ Тетяна Кагановська ініціювала службові розслідування, за результатами яких викладачам було оголошено догани; проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота. Також ректор виступила з ініціативою запровадити посаду університетського мовного омбудсмена.

Кремінь заявив, що така ініціатива є важливою як для Харкова, так і для всіх міст України, і що він вітатиме появу таких посад у кожному університеті.

Мовний омбудсмен Тарас Кремень також стежить за тим, щоб чиновники не використовували недержавні мови на робочому місці або у виступах у ЗМІ. У листопаді він ухвалив рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу на харківського мера Ігоря Терехова. У ухвалі було сказано, що Ігор Терехов у зверненнях до мешканців міста Харкова в ефірі телемарафону "Єдині новини" використовував недержавну мову.