Біля супермаркету у Балаклії Харківської області знайшли 40 протипіхотних мін "Пелюсток". Про це повідомили у Балаклійській міській військовій адміністрації.

За три доби піротехніки ДСНС обстежили 800 квадратних метрів території центру міста. У районі одного із супермаркетів "Посад" рятувальники виявили 40 протипіхотних мін "Пелюсток".

"Міни-пелюстки" або, як їх ще називають, "міни-метелики" - це протипіхотна фугасна міна ще радянського періоду. Такими боєприпасами місцевість мінують дистанційно. Вони невеликі (12 см завдовжки та 6 см завширшки) і найчастіше забарвлені в зелений або коричневий колір, тому в траві або на ґрунті майже непомітні. "Пелюсток" вибухає при натисканні на нього. Така міна не вб'є людину, але можуть бути сильні поранення стоп, іноді – до ампутації. Особливо небезпечна вона для дітей, які можуть взяти міну до рук. "Пелюстки" не мають механізму самоліквідації і можуть лежати роками, поки на них не наступлять або не наїдуть.

Харківська область – одна з найзамінованіших у країні. Найбільше мін сапери знаходять на півночі та на південному сході області. Восени 2022 року після звільнення майже всієї території області сапери щодня знаходили до 1,5 тисячі мін. За інформацією начальника Харківського гарнізону Сергія Мельника, у Харківській області також знайшли міни, які можуть реагувати на будь-який метал – від зв'язки ключів у кишені до машини.

І якщо мінна небезпека у Харкові набагато нижча, ніж на деокупованій частині області, нею теж не можна нехтувати. Харків'ян просять не ходити до Лісопарку, а також на 17-й цвинтар, розташований на окружній. Знаходять міни і в зруйнованому Фельдман-екопарку.