На Харківщині з'явилися нові особливо небезпечні російські міни. Про це повідомив начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

За його словами, така міна може реагувати на будь-який метал - від зв'язування ключів у кишені до машини.

Фото небезпечної знахідки Мельник опублікував у своєму телеграм-каналі, нагадавши, що до мін небезпечно наближатися, чіпати їх теж заборонено: усередині міни є система, яка реагує на будь-яку зміну положення.

Якщо ви знайшли таку міну, потрібно повідомити про це ДСНС чи поліцію.

Харківська область вважається однією з найзамінованіших у країні. Частина регіону тривалий час була в окупації. Тут точилися інтенсивні бої із застосуванням усіх видів озброєнь, крім ядерного. Наприкінці минулого року сапери щодня знаходили близько 1,5 тис. мин.

Наслідки боїв та російської окупації - повсюдно розкидані протитанкові, протипіхотні міни та розтяжки. Найбільш відомі та небезпечні з них - "пелюстки".

"Пелюстка" - протипіхотна фугасна міна радянського виробництва. Свою неофіційну назву отримала через форму (міна схожа на аркуш дерева). Встановлюється засобами дистанційного мінування, наприклад, за допомогою штурмовиків. Штурмовик Су-25 здатний нести до 6 касет з мінами, фронтовий бомбардувальник Су-24 - до 7 касет. Заряд у пелюстки відносно невеликий, але може сильно нашкодити. Застосування таких мін заборонено міжнародною конвенцією у 1999 році.

Є в армії РФ інші міни. Осколкова загороджувальна міна (ОМЗ-72) - протипіхотна міна, що вистрибує, кругового ураження. На жаргоні називається "Відьма" чи "Жаба". При спрацьовуванні підривника бойова частина міни підскакує на висоту близько 60-80 см і вибухає. "Відьма" була розроблена в СРСР на основі радянської міни ОЗМ-152 і прийнята на озброєння у 1973 році. Застосовувалася під час війни СРСР Афганістані.