На Харківщині двоє залізничників допомагали росіянам завозити військову техніку. Тепер на колаборантів чекає позбавлення волі строком до п'яти років. Працівників "Укрзалізниці" викрили працівники СБУ.

Встановлено, що підозрювані під час окупації керували стратегічно важливим залізничним вузлом у Куп'янську, через який окупанти вивозили українське зерно та завозили військову техніку та боєприпаси.

Після звільнення Куп'янська співробітники СБУ затримали одного із колаборантів. Другому вдалося втекти до РФ. Вирішується питання про оголошення його в розшук.

Зловмисникам повідомили про підозри за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Одному – заочно.

Ця стаття передбачає кримінальну відповідальність за такі види колабораціонізму:

  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території;
  • передача матеріальних ресурсів збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора;
  • ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, зокрема окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Ці злочини караються штрафом до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п'ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Куп'янськ було окуповано у перші дні збройної агресії РФ проти України у лютому 2022 року. Понад півроку місто перебувало в окупації: українські сили оборони звільнили його 18 вересня. Із противником погодилися співпрацювати не лише транспортники. Після звільнення виявилося, що роботу місцевої ради паралізовано, оскільки низка чиновників і депутатів продовжувала працювати при окупантах, а напередодні звільнення зникла з міста. Така сама проблема виникла у навчальних закладах та на комунальних підприємствах.