На Харківщині затримали трьох колаборантів. У Куп'янському районі колишня поліцейська стала колаборантом за 50 тисяч карбованців на місяць. Співробітники Харківської обласної прокуратури підозрюють жінку у скоєнні злочину за ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у червні 2022 року у смт Дворічна колишня правоохоронця вирішила продовжити свою кар'єру за окупаційного режиму. Жінка обійняла незаконну посаду виконувача обов'язків старшого дільничного інспектора. Щомісяця жінка отримувала заробітну плату у розмірі 50 тисяч карбованців.

Наприкінці липня колишній поліцейській видали посвідчення, підписане незаконним головою військово-цивільної адміністрації. 4 листопада українські правоохоронці затримали підозрювану.

Також працівники прокуратури виявили 34-річного спеціаліста лісгоспу, мешканця Волчанська, який підозрюється у колабораціоністській діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). За даними слідства, службовець ДП "Вовчанське лісове господарство" у липні 2022 року пішов на співпрацю з окупаційною адміністрацією.

Окупаційна влада запропонувала місцевому жителю обійняти незаконну посаду головного інженера Вовчанського лісгоспу. Крім цього, чоловік агітував колег працювати на окупантів і обіцяв заробітну плату в російських рублях. Колаборант налагодив постачання деревини російським військам для будівництва бліндажів та фортифікаційних споруд.

Підозрюваного затримано. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Працівники Ізюмської окружної прокуратури затримали 45-річну мешканку Балаклії за підозрою у колабораціонізмі (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Встановлено, що у Балаклії місцева мешканка добровільно погодилася працювати на окупаційну адміністрацію. У травні вона обійняла незаконну посаду начальника відділу освіти у Балаклії. Вирішується питання про обрання підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.