У Шевченкове Куп'янського району повернули на місце пам'ятний знак бійцям АТО, який знесли окупанти та колаборанти. Про це "Суспільному" розповів голова Шевченківської громади Валерій Приходько.

За його словами, під час окупації росіяни та колаборант, призначений ними "головою села" – Андрій Стрижко – змусили демонтувати пам'ятник місцевих робітників.

"Хлопці, звичайні роботяги, його дуже обережно зняли та сховали за колишнім приміщенням селищної ради, у кущах. До 14 жовтня, Дня захисників та захисниць України, ми його на місце поставили", - сказав Валерій Приходько.

У селищі також планують відновити тризуб на стелі, який разом із окупантами також пошкодив Стрижко. Щодо пам'ятного знаку героям АТО, то під час окупації Стрижко заявив, що "знак все одно пошкоджений, і його треба демонтувати". За його словами, натомість пам'ятника мав з'явитися інший, наприклад, "скорботної матері, щоб нікого не образити". Перед звільненням селища зрадник утік до Росії, а його сина, підозрюваного у допомозі окупантам, затримано, і він перебуває під вартою.

Шевченково звільнили у вересні під час стрімкого контрнаступу ЗСУ. Після окупації у місті було пошкоджено цивільну інфраструктуру: житлові будинки, автовокзал та адміністративні будівлі. Але в громаду зі звільненням швидко почало повертатися нормальне життя. У громаді є світло, а з 1 листопада Шевченкове отримало дозвіл на відновлення дистанційного навчання для дітей - їх зараз у селищі та навколишніх селах понад тисячу учнів. До вторгнення населення громади становило 19 тисяч жителів, зараз тут разом із переселенцями налічується близько 13 тисяч жителів.

Фото: Валерій Приходько