На Харківщині спіймали чергових колаборантів. Про це повідомили у облпрокуратурі.

60-річна переселенка з Донецької області, переїхавши до смт Великої Бурлук Харківської області, під час окупації активно підтримувала дії РФ проти України. 5 вересня колаборантка дала інтерв'ю російським журналістам "Першого каналу", в якому розповіла, як "з 2014 року чекала на Росію".

Директор навчального закладу села Андріївка Куп'янського району також активно підтримував "російський світ". У серпні він провів нараду та повідомив підлеглим, що навчання вестиметься за російською програмою, оплата за роботу - у рублях. На початку навчального року колаборант навіть отримав російські підручники, які привіз до навчального закладу.

До речі, на звільнених територіях Харківської області вчителі проходитимуть фільтрацію. Це допоможе виявити факти співпраці з окупантами.

"Досі продовжуються фільтраційні заходи. Будемо відвертими, у нас багато випадків колабораційної діяльності серед учителів… Перевірка здійснюється Службою безпеки, Нацполіцією, як вони це роблять - я не фахівець. Я колишній працівник вищої школи, який спеціалізувався на кримінальному праві, скажу вам просту, але дуже важливу річ - якщо людина не визнана судом винною в колаборації чи державній зраді, якщо пройшла відповідні фільтраційні заходи, то перед законом вона абсолютно чиста", - розповів Департаменту науки та освіти ХОВА Олексій Литвинов.

В Ізюмському районі 55-річний чоловік співпрацював із окупантами за посаду. За даними прокуратури, у квітні місцевий житель села Оскіл отримав пропозицію від бойовика "ЛНР" стати в.о. "голови села", прийняв його. "Чиновник" організував роботу псевдооргану окупантів та контролював діяльність своїх підлеглих. Правоохоронці викрили чоловіка, вирішується питання щодо його арешту.

Що зрештою зробив "руський мир" з селом у Харківській області, можна почитати тут.