На Харківщині колаборант відібрав у ветеранів АТО мікроавтобус на потреби російської армії. Співробітники Харківської обласної прокуратури викрили перебіжчика, матеріали розслідування передано до суду.

Було встановило, що колишній поліцейський під час окупації Чкалівської селищної громади у березні 2022 року перейшов на бік військ РФ та добровільно погодився працювати у незаконних правоохоронних органах. Від окупаційної влади підозрюваний отримав вогнепальну зброю та автомобіль з літерою Z.

Підозрюваний агітував своїх колишніх колег переходити на бік окупаційної адміністрації, спільно з військовими РФ їздив на адреси мисливців та учасників АТО. У мисливці вилучали зброю, учасників АТО змушували проходити незаконні перевірки. У ветерана АТО підозрюваний спільно з військовими РФ забрав мікроавтобус на потреби російської армії.

Підозрюваний чергував із російськими військовими, а у вільні від роботи дні привозив на блокпости продукти, воду та цигарки та передавав їх військовим РФ.

У липні окупаційна влада призначила колаборанта на незаконну посаду начальника відділу карного розшуку у смт Шевченкове Куп'янського району. Підозрюваний затримував місцевих мешканців та особисто допитував їх.

Затримати колаборанта українським правоохоронцям поки що не вдалося. Його судитимуть заочно за ч. 2 ст. 111 (держзрада) КК України. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Ще один прихильник "російського світу" організовував в Ізюмі заходи до "дня перемоги" та "дня державного прапора Росії".

Як уточнили в Офісі генпрокурора, йдеться про 33-річного Максима Кондратьєва, керівника Ізюмського ДК, який під час окупації працював на загарбників.

Чоловік на початку травня добровільно вступив на посаду так званого "начальника відділу культури, молоді та спорту Ізюмського району Харківської області", впроваджував стандарти держави-агресора, здійснював організацію та проведення урочистих заходів.

Підозру Кондратьєву сформували за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Крім цього, співробітники прокуратури затримали 60-річну переселенку з Донецької області, яка переїхала до смт Великої Бурлук Харківської області. Під час окупації громадянка підтримувала дії РФ проти України. 5 вересня колаборантка дала інтерв'ю працівникам російського "Першого каналу", в якому розповіла, як з 2014 року чекала на Росію.

Викрито директора навчального закладу села Андріївка Куп'янського району. У серпні він провів нараду і повідомив підлеглим, що навчання вестиметься за російською програмою, оплата за роботу буде здійсьнюватись в рублях.

В Ізюмському районі правоохоронці виявили 55-річного громадянина, який під час окупації обійняв незаконну посаду керівника місцевої влади у Осколі.

У поліції Харківської області також продовжують виявляти громадян, які підозрюються у диверсійній діяльності. Лише минулої доби, 2 листопада, за підозрою в причетності до ДРГ та проведення пропагандистської роботи до поліцейських відділень доставлено для перевірки 45 осіб.

Про будь-які інші злочини на звільнених територіях можна цілодобово повідомляти за телефоном 102, до чергової частини Головного управління Національної поліції в Харківській області за телефоном (050) 302-20-44 або через чат-бот @Kharkiv102_bot.