У районі Куп'янська тривають жорстокі бої, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Російські війська ведуть штурми, незважаючи на несприятливі погодні умови.

Ситуація на Куп'янській ділянці загального фронту почала загострюватися з другої половини літа. У ЗСУ повідомляли, що на цьому напрямку російське командування зосередило велике угруповання - до 110 тис. осіб.

Куп'янський напрямок губернатор називає дуже важким. Атаки йдуть хвилями. Після кожної поразки російські війська змушені відходити для відновлення і ротації. Так триває вже чотири місяці, але зараз атаки посилилися. Росіяни атакують невеликими групами, але за підтримки артилерії та бронетехніки.

За добу, 19 жовтня, ЗСУ відбили 30 атак. У штурмах, за даними губернатора, беруть участь колишні російські в'язні, мобілізовані та кадрові військові.

Останніми тижнями російські війська постійно атакують українські позиції в районі сіл Синьківка та Іванівка, які розташовані на відстані 9 і 21 км від Куп'янська, відповідно.

Збільшення активності російських військ відзначають і в британській розвідці. Іноземні експерти констатують, що обстріли посилилися, а підрозділи російських 6-ї та 25-ї загальновійськових армій і 1-ї гвардійської танкової армії провели штурми, але з обмеженим успіхом. Війська РФ на цьому напрямку, ймовірно, прагнуть просунутися до річки Оскіл, щоб створити буферну зону навколо Луганської області. Але в британській розвідці вважають, що їм не вдасться здійснити прорив, оскільки українська оборона тут досить міцна. 

Також російські війська обстрілюють населені пункти в Харківській області. Сьогодні вночі завдали два удари ракетами С-300 по Куп'янську-Вузловому. За даними прокуратури, було дві ракети. Одна впала біля магазинів, друга - біля залізничної станції.

За добу, 19 жовтня, обстріляли близько 15 населених пунктів у Харківській області. Найгарячішим залишається Куп'янський напрямок, де безперервно тривають атаки окупантів.