Під Ізюмом військові РФ за день до відступу розстріляли батька та сина. У ніч на 9 вересня у селі Діброва окупанти вбили 49-річного учасника тероборони Арсена Амбарцумяна та його 21-річного пасинка Артема Ніколенка. Історію про загибель рідних виданню "Обозреватель" розповіла Вікторія Ніколенко.

21-річний син Вікторії Артем раніше служив у 92-й бригаді на Донбасі. Був в Авдіївці, отримав легке поранення, але від шпиталізації відмовився.

Арсен Амбарцумян у перші дні повномасштабного вторгнення РФ приєднався до місцевої тероборони.

"Стояв на блокпосту на нашому мосту. Коли вже почалися авіанальоти та бомбардування Ізюма, стало зрозуміло, що вони з автоматами нічого не зможуть зробити проти літаків. З ще двома бійцями чоловік повернувся до нашого села. Разом із Артемом лісами вони провели хлопців у потрібному їм напрямі. Так вони і пішли. Знаю, що один із його товаришів зараз у полоні, а про долю другого мені нічого не відомо", – розповіла Вікторія.

Вже 9 березня в їхньому районі з'явилися окупанти – військові РФ та члени незаконних збройних формувань "ДНР" та "ЛНР". Вони розташувалися у місцевій школі. Навчальний заклад повністю пограбували. Вивезли звідти всі комп'ютери та техніку, а парти використовували на дрова.

Окупанти дізналися, що у селі проживають колишній учасник АТО та член ТрО. Вперше Артема та Арсена схопили навесні, але відпустили. Вдруге окупанти приїхали 5 вересня. 8 вересня до обіду син та чоловік повернулися. Жінка повідомила, що в обох були сліди тортур та побиття. Син розповів, що його підвішували та били струмом.

Опівночі до воріт під'їхали люди у російській військовій формі та масках, розповіла Вікторія. Їх було шість чоловік. Двоє залишилися стояти за брамою, решта зайшли у двір. Чоловіка та сина знову забрали. Чоловікам одягли мішки на голови, посадили в машину та відвезли. Більше їх живими ніхто не бачив.

Вдень 9 вересня до Діброви увійшли українські війська. Наступного дня до будинку під'їхав староста села і повідомив, що на околиці в лісі знайшли два трупи. Люди були вбиті пострілами у голову. Один із загиблих був схожий на Арсена. Брат Арсена поїхав на місце і повідомив, що це Арсен та Артем. Звільнення рідного села загиблі не дочекалися лише кілька годин.

Після визволення Ізюмського району українські правоохоронці виявили факти масових військових злочинів, скоєних військовими РФ. В Ізюмі знайшли масове поховання, з якого витягли понад 400 тіл, переважно мирних жителів. Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що під час ексгумації тіл правоохоронці знайшли неповнолітню дівчинку, яку спочатку зґвалтували, потім убили; виявлено тіло хлопця, якому перед стратою відрізали геніталію.