На Харківщині росіяни вбили дівчинку, коли її везли до лікарні. Історія про 10-річну Катю Вінарську опублікована на Global News.

Катя була єдиною дитиною у сім'ї. У день початку війни, 24 лютого, батьки вирішили відправити її з Харкова до селища Новий Бурлук до бабусі з дідусем, вирішивши, так буде безпечніше.

Дівчинку забрав дідусь Микола Ківшар; вони виїхали за місто, минаючи підірвані мости та зупиняючись на блокпостах. Але за кілька днів до Бурлука зайшли російські солдати.

У день трагедії дівчинка разом із дідусем їхала забрати з роботи бабусю. Дорогою додому машина пенсіонерів опинилася між двома колонами російської бронетехніки. Окупанти несподівано відкрили вогонь по сім'ї.

Бабуся Марія Ківшар згадує, що вони навіть не одразу зрозуміли, що Катю поранено: їй прострелили живіт.

"Бабусю, подивися! У мене тут дірка", - сказала тоді дівчинка.

За словами Марії Ківшар, один із росіян пошкодував дитину, надав допомогу та дав пенсіонерам сигнальні ракети, щоб вони могли дістатися лікарні.

Сім'я поїхала до Чугуєва, але доїхати вдалося лише до околиці села Базаліївка, що за 20 км від їхнього будинку. Там, незважаючи на спроби дорослих пояснити, що у машині вмирає дитина, росіяни знову почали стріляти. Марія Ківшар та її чоловік були поранені. Ще одна куля зачепила маленьку Катю.

Родині все ж таки вдалося дістатися до найближчого села Приморське. Останній кілометр до населеного пункту бабуся та дідусь пройшли, несучи дівчинку на руках. Тоді Марія Ківшар і побачила отвір від кулі в голові онуки та згадала, як після другого обстрілу російський солдат промовив "двісті".

За словами жінки, вона ще сподівалася на порятунок Каті, проте лікар підтвердив, що дівчинка мертва.

Оскільки селище було окуповане, маленьку харків'янку поховали у саду у дворі. Після відходу росіян тіло дитини перепоховали на місцевому цвинтарі.

"Дідусь пролежав два дні на її могилі. Він намагався повіситися і казав, що не хоче жити, бо втратив онучку", - розповіла Марія Ківшар.

Наразі рідні загиблої дитини чекають, коли прокуратура ексгумує тіло, щоб можна було провести розслідування.

Не менш трагічна подія сталася 25 вересня у "сірій зоні" між окупованим Сватово Луганської області та звільненим Куп'янськом Харківської області. За даними СБУ, диверсанти окупантів майже впритул розстріляли шість машин та одну "ГАЗель".

Понівечену колону виявили через п'ять днів поблизу села Курилівка Куп'янського району. На той момент було відомо про 24 загиблих, з них 13 - діти та вагітна жінка.

Минулого тижня на місці розстрілу колони знайшли ще одне тіло - 25-ту жертву, нею виявилася 75-річна жінка. Вона проповзла близько 200 метрів у напрямку Куп'янська-Вузлового і теж померла у посадці.

Вчора стало відомо про 26-ту жертву, це 19-річний хлопець. За попередніми даними, після розстрілу автоколони він пройшов близько півтора кілометра і помер від поранень у посадці.