Колаборантка з Харкова намагалася відсудити у СБУ 50 тисяч гривень. Засуджена до п'яти років позбавлення волі мешканка міста у Харківському апеляційному суді вимагала зміни вироку та стягнення зі Служби безпеки України матеріальних збитків.

Суд першої інстанції встановив, що 42-річна безробітна уродженка Донецької області, яка мешкала у Харкові, у березні поширювала через соціальну мережу незаконну інформацію.

Підсудна розміщувала пости, у яких:

  • зверталася до військово-політичного керівництва РФ та пропонувала завдавати ракетних ударів по західних областях України;
  • висловлювалася на підтримку "солдат Новоросії" у війні проти України та проекту РФ "Новоросія";
  • агітувала за поділ України по Дніпру;
  • розпалювала національну ворожнечу, оскільки увага читачів акцентувалася на поділі громадян України на західних та східних;
  • закликала підривати залізниці, щоб жителі західних регіонів України не могли потрапити до східних;
  • пропонувала провести “вимушену евакуацію” з Харкова людей родом із західноукраїнських регіонів;
  • висловлювала думку щодо неприпустимості шлюбів між уродженцями західних та східних областей України;
  • висловлювала бажання приєднати частину території України, зокрема Харківську область, до РФ.

5 квітня жінку було затримано. Її дії кваліфікували за ч.2 ст.110, ч.2 ст.436-2 КК України, суд засудив її до позбавлення волі на 5 років. Не погодившись із таким вироком, жінка подала апеляцію, в якій вказала, що поширювала свої тексти з метою припинити війну та зберегти людям життя; що вона не підтримує ворожнечу між Україною та РФ і вважає, що висновки експертів щодо текстових повідомлень, які вона розміщувала на своїй сторінці у Facebook, не доводять її причетності до країни-агресора.

Підсудна пропонувала призначити їй умовне покарання чи домашній арешт.

Також підсудна повідомила, що під час затримання правоохоронці пошкодили вхідні двері до її квартири, двері не були опечатані, і квартиру згодом обікрали. У зв'язку з цим жінка заявила, що СБУ має компенсувати їй матеріальні збитки у сумі 50 тисяч гривень.

Харківський апеляційний суд не знайшов доводи обвинуваченої переконливими та залишив рішення суду першої інстанції без змін. Упродовж трьох місяців жінка може подати касаційну скаргу.