Житель Харківської області організував незаконну митницю на тимчасово окупованій території. Наразі чоловікові загрожує довічне ув'язнення, повідомили у прокуратурі Харківської області.

Під час окупації Куп'янська головний державний інспектор відділу митного оформлення "Вантажний" митного поста "Куп'янськ" перейшов на бік військ РФ.

Чоловік обійняв незаконну посаду “в.о. провідного спеціаліста відділу сертифікації та ліцензування Управління промисловості та торгівлі ВДА Харківської області”. Він допомагав військам РФ створювати "митницю" на окупованій території. Також він організовував прийом документів, щоб місцеві жителі могли отримувати виплати з РФ, брав участь у проведенні незаконних перевірок магазинів та намагався націоналізувати на користь РФ один із супермаркетів.

Під час акції, присвяченої Дню прапора РФ, митник публічно розгортав на центральній площі Куп'янська державний прапор Росії.

Наприкінці жовтня 2022 року чоловіка затримали у Харкові. Він – під арештом.

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 111 (держзміна) та ч. 1 ст. 111-2 (колабораційна діяльність) КК України.

Справу розглядатимуть у Ленінському районному суді Харкова. Максимальне покарання, яке загрожує обвинуваченому, – довічне ув'язнення.

Чим відрізняється державна зрада від колабораціонізму?

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков в інтерв'ю “Суспільному” пояснив, чим вирізняються ці злочини.

Перша відмінність – суб'єкт злочину. Державну зраду можна інкримінувати лише громадянам України. Колаборант може вважатися і громадянин України, і іноземний громадянин, і особа без громадянства.

У держзраді можна підозрювати людей, які займали особливо відповідальні пости або мали важливу інформацію, діяли в інтересах іноземної держави, використовуючи своє службове становище, передавали секретну інформацію.

Колаборантами вважаються громадяни, які співпрацювали з державою-агресором у будь-який спосіб.

За словами Фільчакова, рятувальникам, медикам та комунальникам, які працювали на окупованих територіях, жодна відповідальність не загрожує, якщо вони залишалися працівниками українських установ.