У Харкові зруйновано пам'ятку архітектури. Йдеться про будинок на вулиці Свободи. Про історію пам'ятника та його сьогоднішній стан “Суспільному” розповів архітектор Віктор Дворніков.

Житлову будівлю на вулиці Свободи, 8 звели 1911 року. Це колишній прибутковий будинок Івана Масловського.

"Це такий будинок, квартири в якому винаймалися орендарями. Тут жили заможні люди. Висота поверхів, розміри вікон - вони відповідають, як зараз би сказали, класу бізнес або люкс. Будинок підвищеного комфорту. Будинок проіснував майже без змін понад 100 років", - розповів архітектор про цільове призначення будівлі на початку минулого сторіччя.

Будівля збудована у стилі модерн.

"Це один із добрих прикладів стилю модерн саме з харківським відтінком. Він досить скупий на відміну від європейських зразків, але для Харкова це дуже характерний об'єкт. Саме в такому вигляді він має цінність для Харкова... Оздоблення бічних фронтонів дуже характерне для стилю модерн, як грати на верхньому балконі та незначні вкраплення декору", - повідомив архітектор.

14 березня 2022 року до будівлі потрапила російська ракета. З-під руїн рятувальники дістали тіла двох загиблих. Фасад було зруйновано, зараз його закрили тентом. Масштаб ушкоджень значний. Втрачено головну частину фасаду, уражено декоративні елементи. Стіни мають серйозні тріщини.

Пошкоджену пам'ятку архітектури треба реставрувати, вважає архітектор.

"Він знаходиться під охороною держави. Будь-які роботи тут можуть проводитися лише з дозволу Міністерства культури. Це повне відновлення будинку згідно з його первісним виглядом. Необхідно проводити його стабілізацію", - каже Дворніков.

Насамперед будівлю слід законсервувати.

"Коли відбувається руйнація культурних пам'яток, комунальні служби намагаються якнайшвидше прибрати всі руїни та пошкоджені конструкції. Разом з цим вивозять зокрема автентичні будівельні конструкції, дерев'яні балки перекриття, наприклад, і цеглу. Їх вивозять на смітник", - каже Віктор Дворніков. .

Загалом, за словами архітектора, у Харкові внаслідок російських обстрілів пошкоджено понад 100 об'єктів культурної спадщини.

7ca83f9d899c6781 3918bb6a061f7272 66613eaa47d81889 e93f32771b71b751