У Куп'янську через два місяці після звільнення відновлюють роботу державні установи та організації. Як повідомили у Куп'янській міській військовій адміністрації, на території громади активізувалися благодійники та волонтери, налагоджено роботу гуманітарного хабу, мешканці отримують гарячі обіди.

Куп'янськ понад півроку, з 27 лютого до 18 вересня, був окупований військами РФ. Після звільнення під час Харківської наступальної операції у районному центрі відновлюється робота цивільних об'єктів та транспорту. Що вже зроблено через два місяці після звільнення:

  • відновлюють роботу державні установи та організації,
  • відкрилися “Укрпошта”, “Нова пошта”,
  • запрацювали магазини,
  • з'явився постійний мобільний зв'язок та інтернет,
  • відкрилася газова заправка,
  • містом знову курсують маршрутні таксі, відновлено залізничне та автобусне сполучення з Харковом,
  • енергетики, газовики та комунальники працюють над відновленням міста.

У співпраці з Харківською обласною військовою адміністрацією, волонтерськими організаціями та громадськими об'єднаннями налагоджено роботу гуманітарного хабу, благодійники забезпечили тисячі мешканців Куп'янська гарячими обідами.

За час окупації роботу системи життєзабезпечення було практично паралізовано, було зруйновано багато будівель у місті.

 photo-2022-11-08-19-51-38-2 photo-2022-11-08-19-51-38 photo-2022-11-08-19-51-49  photo-2022-11-08-19-51-59

Найбільшим інфраструктурним “досягненням” окупантів стало створення ізоляторів, де незаконно утримувалися та катувалися мирні громадяни.

Після перших днів звільнення місто перебувало у критичному стані. Через постійні обстріли з боку військ РФ місцеві жителі ховалися в підвалах. У місті не працював транспорт, не було палива.

Проте вже за кілька днів після звільнення у Куп'янську почали відновлювати зруйновані будинки. Планують підключити опалення. Цей процес затримується через те, що ще не повністю відновлено електропостачання.

Значною проблемою для міста стала кадрова. Робота міської ради була паралізована через те, що деякі чиновники та депутати співпрацювали з окупаційною владою та залишили місто напередодні звільнення. Така сама проблема існує у школах та на комунальних підприємствах.