Куп'янськ на даний момент - найгарячіша точка Харківської області. ЗСУ тут з 10 вересня, але росіяни залишаються на лівому березі річки, яка ділить місто навпіл - і звідти постійно обстрілюють Куп'янськ.

Як розповів місцевий волонтер Олексій Реуцький KHARKIV Today, в місті залишилося мало людей, в основному пенсіонери, багато з них потребують термінової евакуації. Електрики в Куп'янську немає, люди готують їжу на вогнищах.

За словами волонтера, в районах багатоповерхівок люди живуть переважно в підвалах через постійні обстріли РФ. Два дні тому через обстріл мало не згорів Свято-Миколаївський храм. Залітають сюди і ворожі літаки. Місцеві жителі розповідали, що нещодавно один такий збитий літак впав на житловий будинок. Тоді ніхто не постраждав, бо люди ховалися в приміщенні котельні.

"Нажаль, дуже багато травмованих, мало не щодня в Куп'янську гинуть люди. У місті працює Центральна лікарня, там приймають і військових, і цивільних. Освітлення забезпечує генератор, але є велика потреба в паливі — він споживає 200 літрів в день. Взагалі, паливо - основна потреба Куп'янська зараз. Воно потрібне і для генераторів, і для того, щоб перевезти поранених або довезти продукти до віддалених районів міста", - розповів волонтер.

Електрику в місті обіцяють дати через пару тижнів. Мережі відновлюють повільно, тому що вони заміновані. Не вистачає і фахівців, багато з них покинули місто і громаду, але зате в Куп'янську працює мобільний зв'язок, що дозволяє людям дзвонити рідним. За неофіційними даними, в Куп'янську залишилося не більше п'яти тисяч осіб.

У східній частині Куп'янська, на іншому березі Оскола - велика промзона, і там залишаються росіяни. Втім, деякі з них, боячись наступу ЗСУ, намагаються виїхати під виглядом цивільних.

"Зараз дуже уважно стежимо за тим, щоб вони не потрапили до Харкова. Тобто, у нас є фільтрація на блокпостах, і ми, коли вивозимо людей, самі дивимося. Якщо, наприклад, їде одна людина і у нього з собою немає речей — це дуже підозріло. А були анекдотичні випадки. Один дідусь розповідав: "іду по Куп'янську, військові запитують документи. Я показую. Вони подивилися і кажуть:"Бажаємо гарного вечора". А я не зрозумів - коли це росіяни почали говорити українською?"- розповів Олексій Реуцький.

Він додав, що перед війною в місто заїхало багато колишніх куп'янчан з Росії — нібито відвідати родичів. Вони стали колаборантами, здавали окупантів адреси ветеранів АТО та патріотів України.

За словами волонтера, евакуюватися з Куп'янська непросто, посеред міста - зруйнований міст. По ньому можна пройти тільки пішки, волонтери на руках переносять пенсіонерів і неходячих. Дехто відмовляється покидати місто, незважаючи на постійні обстріли. За даними голови ХОВА Олега Синєгубова, за минулу добу в області отримали поранення від обстрілів 7 осіб - і все в Куп'янському районі.

Фото: Олексій Реуцький