Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 7 квітня наголосив, що наразі влада шукає можливості, щоб захистити небо над Харковом.

Президент зауважив, що ситуація в місті – дуже жорстка через постійний російський терор. 

Ми шукаємо можливості дати Харкову більше захисту неба – і це завдання як для військових, так і для всіх дипломатів України – для кожного й кожної, хто відповідає за міжнародну комунікацію, хто щоденно має бути в діалозі з партнерами. Цілком очевидно, що наявних у нас, в Україні, засобів ППО не вистачає – і це очевидно для всіх наших партнерів. І світ нарешті має почути цей біль, якого російські терористи завдають Харкову, завдають Куп’янську, містам Донеччини, Запоріжжю, Сумщині та багатьом іншим нашим українським громадам.

Він підкреслив, що у світі є системи ППО, які можуть допомогти.

Зараз "петріотам" місце саме в Україні, щоб згодом не довелось їх застосовувати щонайменше по всьому східному флангу НАТО, - сказав президент.

27 березня РФ вперше з 2022 нанесла авіаудар по Харкову. Тепер росіяни майже щоденно обстрілюють місто своєю "новинкою" - снарядом УМПБ, який запускають з авіації, як КАБ. Загальна маса бомби - 250 кг, тож за своєю потужністю УМПБ сильно поступається КАБам, або коригованим авіабомбам, у яких тільки бойова частина важить більше, ніж весь УМПБ. Подробиці про цей снаряд - у нашому матеріалі.

Обстріли новими бомбами:

  • 7 квітня вдень в місті прогриміло кілька вибухів. Усього зафіксовано 4 прильоти. Один був неподалік від Центрального парку - у цивільну забудову. Вибуховою хвилею пошкоджено багато вікон;
  • 6 квітня, РФ вдарила УМПБ по школі у Харкові. Загинув чоловік. Ще 3 людей постраждали;
  • Вдень 5 квітня росіяни вдарили УМПБ по самому Харкову та по населеному пункту Харківського району;
  • 31 березня РФ вдарила по Шевченківському району Харкова двома УМПБ Д-30, пошкодивши навчальний заклад та транспорт.