У Балаклійському районі Харківської області росіяни залишили після себе мінні поля. Як повідомив "Суспільному" заступник начальника Балаклійської міської військової адміністрації Максим Будянський, тільки за минулий тиждень рятувальники і сапери знайшли 750 вибухонебезпечних предметів.

Найбільше замінованих територій - у п'яти населених пунктах Балаклійської громади: це Байрак, Первомайське, Волвенкове, Берестянка та Вітрівка. Нерозірвані снаряди і міни рятувальники знаходять біля будинків і в городах місцевих жителів.

Зокрема, біля супермаркету в Балаклії рятувальники знайшли 40 протипіхотних мін "Пелюстка". Такі снаряди не мають механізму самоліквідації і можуть лежати роками, поки на них не наступлять або не наїдуть.

У громаді наразі працюють два розрахунки військових саперів та чотири підрозділи рятувальників. Однак через велику кількість нерозірваних боєприпасів такої кількості людей недостатньо, щоб перейти до розмінування полів і почати посівну: спочатку потрібно знешкодити критичну інфраструктуру. Через високу мінну небезпеку в громаді заборонено відвідувати ліси, береги водойм і кладовища, проте, каже Будянський, люди часто ігнорують заборону і підриваються на мінах.

Скільки часу знадобиться на розмінування Балаклійської громади, поки невідомо.

Раніше мінне поле - більше 30 протитанкових і протипіхотних мін - знайшли в селі Щурівка Ізюмського району.

Харківська область - одна з найбільш замінованих в країні. При цьому рятувальники розмінували лише 1% території. Потенційно замінованою вважається вся деокупована територія області, а також місцевість, де велися активні бойові дії.

У зв'язку мінною небезпекою жителів регіону просять не їздити на дачі і не відвідувати місця відпочинку в лісах і біля водосховищ. Крім того, на час Великодніх свят у Харкові та області закрили 750 цвинтарів.