У селі Щурівка в Ізюмському районі Харківської області знайшли мінне поле. Начальник Балаклійського РЕМ Олексій Вишняков розповів, що плтно заміновану ділянку знайшли, коли енергетики готувалися ремонтувати мережі.

Перед тим, як електрики розпочали роботу, територію обстежили сапери. На одній із ділянок електромережі вони знайшли справжнє мінне поле – понад 30 протитанкових та протипіхотних мін. На інших ділянках потрапили міни-пелюстки. "Пелюстка" - це протипіхотна фугасна міна радянського виробництва. Використання таких мін заборонено міжнародною конвенцією. Жителі Харківської області, зокрема комунальники, неодноразово ставали жертвами таких мін. У середині лютого на "пелюстці" підірвався електромонтер Балаклійського РЕМ. Він отримав поранення ноги і досі лікується.

Після розмінування фахівці "Харківобленерго" повернули світло мешканцям Щурівки. Електрики у селі не було майже рік.

Щурівка – невелике село на березі Сіверського Дінця за 9 кілометрів від Балаклії. До війни тут було близько 130 мешканців, зараз лишилося приблизно 30-40. Але після появи світла люди почали повертатися, повідомив начальник Балаклійського РЕМ.

3

Випадки масованого мінування територій в Ізюмському районі непоодинокі. У Балаклії біля супермаркету знайшли 40 протипіхотних мін "Пелюсток".

За даними ДСНС, зараз у Харківській області розмінували лише 1% території. Потенційно замінованою вважається вся звільнена територія Харківської області (30% площі регіону), а також територія, де вели активні бойові дії. Це близько 500 тис. гектарів у таких районах:

  • Куп'янський (повністю);
  • Ізюмський (повністю);
  • Чугуївський (частково – це Вовчанська, Старосалтівська громади);
  • Харківський (вздовж кордону із РФ);
  • Богодухівський (Золочівська громада).

В області працює 25 піротехнічних груп. Але для повного розмінування Харківської області, за оцінками фахівців, може знадобитися щонайменше 10 років.

У харківській поліції просять городян не їздити на дачі: заміські ділянки можуть замінувати. Особливо небезпечні Чугуївський, Куп'янський, Ізюмський райони, територія на півночі області, у бік кордону з РФ. На дачні ділянки тут не можна заходити до огляду саперами. Минулими вихідними на виїздах з Харкова розгорнули мобільні поліцейські пости. Правоохоронці зупиняли машини, що рухалися в область, і нагадували водіям та пасажирам про мінну небезпеку.