Ні громадян, ні державні установи евакуювати з Харкова не будуть. Усі держструктури та комунальні підприємства працюють у звичайному режимі. Про це заявив мер Ігор Терехов 7 березня в ефірі телемарафону.

Кілька днів тому російські телеграм-канали поширювали інформацію, що нібито з Харкова вивозять архіви та експонати, до евакуації готуються державні установи. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики назвали таку інформацію фейком.

Терехов також повідомив, що росіяни змінили тактику обстрілів Харкова. Якщо торік вони завдавали ударів по об'єктах критичної інфраструктури, то зараз ціляться в житлові масиви. Мер вважає, що головна мета військ РФ - залякати людей і примусити їх до евакуації.

За оцінкою мера, городяни розуміють, що від оборони Харкова ніхто ніколи не відмовиться, і посіяти паніку серед харків'ян не вдасться. 

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов говорив про те, що останніми тижнями ходять чутки про можливу здачу Харкова. За його словами, це цілеспрямована російська інформаційно-психологічна операція. Інформацію про нібито здачу Харкова він назвав неправдивою, але повідомив, що подібні чутки впливають навіть на чиновників: губернатор розповів, що деякі представники центральних органів влади дзвонили йому і запитували про необхідність евакуюватися.

Водночас президент України Володимир Зеленський не рекомендував тим харків'янам, які вже евакуювалися, повертатися в місто. 

"Я не вважаю, що наразі Харків так захищений, щоб я міг радити людям повертатися", - заявив глава держави під час візиту до Харкова 1 березня.