Споживчі ціни у Харківській області у жовтні порівняно з вереснем зросли на 2,7%, з початку року – на 23,9%. Про це повідомили у Головному управлінні статистики Харківської області.

Зазначається, що ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 4,0%. Що подорожчало найбільше – у нашій інфографіці.

Також у Харкові подорожчав:

  • цукор (на 2,8%),
  • молоко (на 1,3%),
  • хліб (на 1,1%),
  • масло (також на 1,1%),
  • сир (на 0,6%).

У той же час подешевшали рослинна олія (на 1,2%), макаронні вироби (на 1,4%). Ціни на алкогольні напої зросли на 2,1%, на тютюнові вироби – на 1,0%.

"Зростання цін у сфері охорони здоров'я на 1,6% відбулося, насамперед, за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 3,0% та фармацевтичної продукції – на 1,5%. Ціни на транспорт зросли на 1,0%, зокрема подорожчав проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті на 0,5%. У той же час на 5,8% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті", - зазначили в управлінні статистики.

Два продукти - гречка та яйця - під час війни ставали по-справжньому "золотими". Ціна за кілограм гречки сягала 90 і навіть 100 гривень, водночас ціна на яйця злетіла до 70-80 гривень за десяток. Наразі ситуація стабілізувалася, але з приводу гречки експерти прогнозують - ціна на неї сильно не падатиме. Це пов'язано насамперед з тим, що через обстріл та замінування полів аграрії зібрали врожай у два рази менше, ніж минулого сезону.

Що стосується яєць, то на їхню ціну вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів'я курей та падіння виробництва. Через воєнні дії підприємства значно скоротили чи взагалі припинили свою діяльність. Наприкінці жовтня, на думку експертів, ціни на яйця вийшли "на плато" та перестали дорожчати. Але наступного подорожчання варто чекати ближче до нового року - це традиційно було і до війни.