На Харківщині вчений виростив урожай маракуї. Розведенням маракуї в помірних широтах займається доктор сільськогосподарських наук Інституту рослинництва ім. Юр'єва Сергій Авраменко.

Маракуя - це тропічний плід, який вирощується в промислових масштабах. Батьківщиною фрукта вважається Бразилія. Але маракуя вирощується також у Південно-Східній Азії (Таїланд), Південній Африці, Австралії, на Гавайських островах. Плід має дуже соковиту м'якоть із великою кількістю насіння. Плоди маракуї вживають у свіжому вигляді, зазвичай розрізають навпіл і їдять м'якоть ложечкою. Роблять із плодів маракуї соки, джеми, застосовують у кондитерських виробах, додають у йогурти та морозиво.

У Харківській області тропічна рослина виявилася стійкою до прохолодної погоди.

“Всі городні рослини до вже померзли, субтропічний інжир теж скинув листя, а ось тропічна маракуя, як не дивно, продовжувала рости. Така особливість цього виду – низька морозостійкість на початку вегетації та висока – наприкінці сезону. Впевнений, що ця малопоширена тропічна культура вирощуватиметься на городах у багатьох українців”, - написав вчений.

У 2022 році вчений планував закласти найбільшу у східній частині України ділянку для дослідження технології вирощування рослин виду passiflora incarnata, плоди якого більш відомі як маракуйя. Але через війну не вийшло, рідне село Сергія Авраменка на Барвінківщині опинилося у зоні бойових дій. Однак, щоб не втрачати сезон, колекцію саджанців вчений розділив на кілька частин та посадив на присадибних ділянках у своїх друзів у різних куточках Харківщини.

314096070-2317304345112605-7984658787867182001-n