У Харкові заарештовано майно великої фармацевтичної компанії. Про це повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, велика фармацевтична компанія у Харкові співпрацювала з країною-агресором.

Один із засновників підприємства – громадянин РФ. Як повідомили у прокуратурі, він отримував в Україні прибуток від господарської діяльності та сплачував податки до російського бюджету, фінансуючи війну в Україні.

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на корпоративні права у сумі 150 тис. грн, на 36 транспортних засобів, зареєстрованих на ТОВ, орієнтовною вартістю близько 18 млн грн, та на половину частки будівлі загальною площею майже 24 тис. кв. м, яка належала на праві спільної часткової власності засновнику-росіянину. На думку прокурорів, автомобілі та нежитлова будівля могли бути передані як матеріальні ресурси російській армії або використані для господарської діяльності у взаємодії з РФ.

Суд задовольнив клопотання прокурора. Наразі триває передача заарештованого майна в управління АРМА.

Чим займається АРМА

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, почало функціонувати з жовтня 2017 року. Основними функціями цього органу є виявлення, розшук та/або управління активами, отриманими від злочинів. Такі активи поділяються на підгрупи:

  • активи, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні;
  • активи, на які вже накладено арешт;
  • активи, конфісковані у кримінальному провадженні;
  • активи, що підлягають стягненню у дохід держави у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх витребування.

Таким чином АРМА є спеціальним органом, який допомагає правоохоронцям відшукати майно, а також керувати ним після арешту.

Заступник голови комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Роксолана Підласа розповіла, що станом на початок вторгнення – 24 лютого 2022 року – в Україні було зафіксовано 17 488 діючих компаній, серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких був хоча б резидент Росії.