У Харківській області заарештовано корпоративні права 19 громадян РФ на суму понад 3 млн грн. Про це повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, у низці підприємств на території Дергачівської громади та Харківського району правоохоронці виявили "російський слід". Засновники компаній - 19 громадян держави-агресора, які проживають у Москві, Білгороді, Санкт-Петербурзі, Таганрозі та інших російських містах. У прокуратурі розповіли, що компанії займаються різними видами діяльності: проведенням будівельних робіт, оптовою торгівлею продуктами харчування, організацією різних видів відпочинку та розваг, діяльністю з азартних ігор тощо. Росіяни отримували в Україні прибуток та сплачували податки до державного бюджету РФ, по суті, фінансуючи війну в Україні.

Київський районний суд Харкова задовольнив клопотання прокурора та наклав арешт на корпоративні права засновників-росіян на суму понад 3 млн. гривень. Наразі йде передача активів в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Нещодавно також стало відомо, що у Харкові працює фірма, яка належить депутату російської Держдуми. Це ТОВ "Харків-Капітал", зареєстроване на пр. Льва Ландау. Фірму внесли до списку Державного бюро розслідувань, список передадуть до Кабміну, щоб там запровадили санкції. Заступник голови комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Роксолана Підласа розповіла, що у Верховній Раді готуються розглянути питання щодо націоналізації за особливою процедурою понад 900 активів Росії в Україні. В Україні станом на 24 лютого було зафіксовано 17 488 діючих компаній, серед власників, засновників чи кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин/резидент Росії.