У Харкові знайшли підприємства, якими володіли росіяни, корпоративні права цих підприємств заарештовано. Про це повідомили у прокуратурі.

Йдеться про низку зареєстрованих на території Харкова та Харківської області підприємств з різними видами діяльності, серед яких: оптова торгівля паливом, зерном, дослідження та експериментальні розробки у сфері природничих та технічних наук, будівництво житлових та нежитлових приміщень тощо.

Засновниками зазначених підприємств є громадяни РФ. Київський районний суд Харкова днями наклав арешт на корпоративні права підприємств, засновниками яких є громадяни РФ, на загальну суму близько 5,5 млн гривень, а також на нежитлову будівлю площею майже 1260 кв. м. Заарештовані активи вже передано до АРМА – Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

У жовтні 2022 року заступник голови комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Роксолана Підласа розповіла, що в Україні станом на 24 лютого 2022 року було зафіксовано 17 488 діючих компаній, серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів яких були громадяни РФ.

Чим займається АРМА

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, почало функціонувати з жовтня 2017 року. Основними функціями цього органу є виявлення, розшук та/або управління активами, отриманими від злочинів. Такі активи поділяються на підгрупи:

  • активи, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні;
  • активи, на які вже накладено арешт;
  • активи, конфісковані у кримінальному провадженні;
  • активи, що підлягають стягненню у дохід держави у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх витребування.

Таким чином АРМА є спеціальним органом, який допомагає правоохоронцям відшукати майно, а також керувати ним після арешту.