У Харкові знайшли підприємство, яке сплачує податки РФ. Про це повідомили у прес-службі обласної прокуратури.

Підприємство знаходиться у Новобаварському районі, його основний вид діяльності - виробництво промислового холодильного та вентиляційного обладнання, а серед його співзасновників - компанія, зареєстрована в Московській області РФ.

"Компанія отримує в Україні прибуток і сплачує податки до держбюджету РФ, фінансуючи війну в Україні. Також є ризик, що автомобілі, що перебувають на балансі підприємства, можуть бути передані на потреби російських військових", - зазначили в прокуратурі.

19 жовтня Жовтневий суд Харкова задовольнив клопотання прокурора та наклав арешт на корпоративні права російського ТОВ у сумі майже 12 млн гривень та п'ять машин вартістю близько 2 млн гривень. Наразі до управління АРМА (Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів) передаються всі активи росіян.

З початком воєнних дій у Харківській області дедалі частіше знаходять активи, пов'язані з російськими підприємствами та громадянами РФ. Наприклад, у серпні було заарештовано активи відразу п'яти російських компаній, які в нашому місті займалися ресторанним бізнесом, торгівлею продовольчими товарами та пальним. За даними прокуратури, сума активів склала понад 20 млн гривень.

Місяцем раніше СБУ вилучила у Харкові мільйони, які йшли на підкуп російської агентури. У результаті управління АРМА перейшли:

  • понад 800 кг срібла у вигляді банківських зливків;
  • 6 га земельних ділянок та 3 квартири у Києві загальною площею близько 400 кв. м;
  • сотні тисяч готівки у доларах США, гривнях та євро.

У Верховній Раді готуються розглянути питання щодо націоналізації за особливою процедурою понад 900 активів Росії в Україні. Статися це має вже на найближчому засіданні. Як зазначила заступник голови комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, націоналізація всіх цих об'єктів "не означає, що гроші одразу надійдуть до українського бюджету". Усі об'єкти перейдуть у власність держави, а потім уже можна буде визначатись, що з ними робити.

Варіантів подальших дій кілька. Зокрема, це:

  • отримувати прибуток від працюючого підприємства;
  • виставити його на приватизацію;
  • запропонувати його у найм.