Харків'яни просять зробити запас води. "Харківводоканал" нагадав, що запас води потрібно мати постійно, навіть якщо зараз водопровідна система працює без перебоїв.

Ракетні удари, які завдають війська РФ по Харкову, можуть призвести до блекаутів. При відключенні світла зупиняються насоси водопровідних станцій і подача води тимчасово або повністю припиняється. У цьому випадку запаси води допоможуть городянам щодо комфортно перечекати час без води та світла.

У “Харківводоканалі” повідомляли, що попри продовження військових дій у регіоні, подача води у Харкові досягла довоєнного рівня: городяни щодобово споживають близько 400 тисяч кубометрів. У перші місяці війни споживання скоротилося кілька разів.

Також комунальники заявили, що війна практично не вплинула на якість води у Харкові. Водопровідну воду щодня перевіряють – кожну добу береться близько 40 проб. Якість води у водопроводі Харкова відповідає санітарно-гігієнічним нормам та за період воєнних дій не змінилася. Фіксувалися лише тимчасові погіршення – наприклад, коли воду відключали і потім знову подавали до будинків.

Питну воду слід зберігати правильно, щоб її якість у період зберігання не погіршилася:

  • використовуйте чисті та безпечні контейнери, які призначені саме для зберігання питної води, такі як пляшки з полікарбонату чи скла;
  • зберігайте воду у прохолодному місці;
  • закривайте контейнери, це допоможе захистити воду від забруднення;
  • періодично змінюйте воду, тому що не рекомендується зберігати питну воду довше тижня;
  • не зберігайте воду біля хімічних речовин, це може призвести до забруднення води.

Доросла людина споживає на день 2-3 літри питної води. Враховується і безпосередня випита вода і міститься у продуктах. Але людина споживає та технічну воду для побутових потреб. Середня витрата такої води у світі – 70-80 літрів на добу на людину. Це приблизно 7-8 великих відер (например, только для одного смыва унитаза требуется 6-10 литров воды). Для зберігання технічної води буде потрібно великий резервуар. У міських умовах мешканці багатоповерхівок, як правило, роблять запаси води у ванних кімнатах. Це може забезпечити сім'ю технічною водою на добу-дві.