Жителі Лозової Харківської області заборгували за комуналку чверть мільярда. Як повідомили у Лозівській міськраді, у загальну суму 257 млн ​​гривень входить і борг за минулі роки.

Станом на 1 березня лозовчани мають наступні борги:

  • за опалення - 184 млн гривень;
  • воду та каналізацію - 43 млн гривень;
  • квартплату - 22 млн гривень;
  • вивіз сміття - понад 8 млн гривень.

У березні городяни заплатили за лютий:

  • опалення - 13 млн 829 тис гривень (41% нарахувань);
  • вода та каналізація - 2 млн 568 тис гривень (59%);
  • квартплата - 856 тис гривень (50%);
  • вивіз сміття - 559 тис гривень (49%).

За інформацією місцевої влади, оплата комунальних послуг зросла на 8%, проте цього замало: лозовчан просять погасити борги. Днями двоє боржників сплатили комуналку на 32 тис. та 150 тис гривень.

Як розповів заступник мера Лозової Денис Петренко, від погашення боргів залежить підготовка до нового опалювального сезону, утримання будинків, благоустрій, ремонти внутрішньоквартальних доріг та тротуарів.

З тих, хто не платитиме, гроші хочуть стягувати через суд, хоч під час війни виконавча служба працює з обмеженнями. Незважаючи на це, повідомлення про судові рішення люди отримують у "Дії".

Лозовчанам нагадали, що через борги перед комунальними службами можна позбутися субсидії на майбутній опалювальний сезон. Так, не зможуть отримати компенсацію ті, хто не оплачував комуналку довше трьох місяців і у кого сума боргу становить понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень). Для нарахування субсидії необхідно сплатити заборгованість до травня цього року. Також є варіант укласти договір про реструктуризацію боргів.

Мер Харкова Ігор Терехов також просить городян оплачувати комунальні послуги, щоби підприємства могли накопичувати аварійний запас матеріалів та виплачувати зарплати працівникам. За його словами, міський бюджет не безрозмірний, "його неможливо "доїти" постійно". Тому треба платити за комунальні послуги хоча б посильні суми.

Ті, кому важко оплачувати комуналку в повному обсязі, можуть оформити субсидію. А харків'яни, які виїхали в інші міста чи країни, можуть не платити за газ. Що для цього потрібно зробити - у нашому матеріалі.