Котлован на вул. Пушкінській, 2 в Харкові необхідно законсервувати. Про це 29 липня на засіданні комісії Харківської міськради з надзвичайних ситуацій заявив перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

Як повідомив на засіданні комісії інвестор будівництва "Харків-Москва" Олександр Дукер, будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. У листопаді-грудні 2010 р. закінчується нормативний термін придатності 14-ти анкерів, які утримують грунт на котловані. Термін придатності більшості інших анкерів закінчується в січні-березні 2011 р. О.Дукер заявив, що для початку відновлення робіт з будівництва бізнес-центру "Європа" необхідно 12 млн. дол. Поки що цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо. О.Кривцов заявив, що паркан навколо котловану необхідно пересунути, для того щоб звільнити інженерні мережі під ним і звільнити проїжджу частину вул. Короленка, Гражданської та Мельникова. За словами О.Дукера, пересунути паркан котловану, так щоб звільнити проїзд цими вулицями, технічно неможливо.

"Будівництво об'єкта давно не ведеться, нормативні терміни опор котловану скоро минають. Консервація цього об'єкта абсолютно необхідна. Ми зараз не називаємо, що буде входити до цієї консервації", - зазначив О.Кривцов. За його словами, проект консервації об'єкта швидше за все підготує інститут "Харківметропроект".

Довідка "SQ". Будівництво багатофункціонального бізнес-центру "Європа" (замовник - фірма "Харків-Москва") почалося на вул.Пушкінській на початку 2008 р. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Пізніше, за словами О.Кривцова, до міської влади неодноразово зверталися представники адміністрації бібліотеки ім.Короленка і мешанці будинків, розташованих недалеко від будівництва котловану, з приводу що з'явилися після початку будівництва тріщин у будинках. Проектувальник котловану, директор ВАТ "Харківметропроект" Володимир Коровніченко заявив на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що будівництво котловану не є причиною тріщин у будівлях.