Компании-застройщику дан месяц на решение проблемы с котлованом на ПушкинскойХарківська обласна комісія з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій (КЧС) прийняла рішення за місяць звернутися до Державної комісії з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій з приводу ситуації з котлованом на вул.Пушкінській, 2 у Харкові, якщо компанія-забудовник "Харків-Москва" не виконає доручення КЧС щодо вирішення проблеми.

Як пояснив голова комісії, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, котлован становить небезпеку для інженерних комунікацій, метрополітену, побудованих поряд будівель і споруд, порушує систему організації руху автомобільного транспорту. "Можливі обвали землі, оскільки, за даними комісії, опорні анкери огородження вичерпали термін служби. У зв'язку з цим можуть виникнути різні надзвичайні ситуації. Сильні дощі, які нещодавно пройшли в Харкові, не вплинули на стан котловану, але не можна дати гарантій, що так буде і в майбутньому", - зазначив В.Бабаєв.

За його словами, керівництву компанії "Харків-Москва", яка орендує ділянку під будівництво, дані приписи виправити ситуацію. "Я впевнений, що за місяць компанія нічого не зробить. Якщо роботи, які повинні були провести протягом трьох останніх років, не виконані, то за місяць їх не виконають. Не тому, що їх неможливо здійснити технологічно, а тому, що немає фінансування для виконання вимог облкоміссіі з НС. За місяць ми подамо документи в Державну комісію з НС, і після прийняття нею рішення з'явиться підстава для судового розірвання договору оренди з компанією "Харків-Москва". Рішення про використання котловану прийматиме міськрада після рішення суду", - зазначив В.Бабаєв.

За його словами, крім технологічних складнощів, які створює котлован, він ще й псує вигляд центру міста. "Ми всі бачимо, в якому стані знаходиться центр міста. Він міг би до Євро-2012 бути цікавим місцем, якби своєчасно побудували хоча б частину офісів та адміністративних будівель, які складають частину проекту будівництва", - зазначив віце-губернатор.

Довідка "SQ". 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован на вул.Пушкінській необхідно законсервувати. Представник фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн. дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" до 1 квітня виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво до ладу. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі, яка була виділена фірмі в 2004 р. терміном на 49 років.

Прокуратура Київського району Харкова у травні направила до суду позов до торговельно-комерційного ТОВ з іноземними інвестиціями "Харків-Москва", що використовує земельну ділянку на вул. Пушкінській, 2 для будівництва торговельного центру "Світ квітів" та багатоповерхівки з автостоянкою. Прокуратура встановила, що ділянка була самовільно збільшена на 0,1 га (шляхом перенесення огорожі). Площа ділянки таким чином склала 1,5936 га. Встановлено також, що документи на автостоянку не оформлені. Кошти, недоотримані таким чином міськрадою, оцінені в 840,5 тис. грн. Прокуратура направила до Господарського суду Харківської області позов, у якому вимагає відшкодувати зазначені кошти.