"На сьогодні існує рішення суду про розірвання договору оренди земельної ділянки із фірмою "Харків-Москва" і приведення території по вул. Пушкінській, 2 у належний стан", - заявив 28 вересня журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес, коментуючи ситуацію, що склалася з котлованом на початку вул.Пушкінській у Харкові.

Раніше директор фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер заявляв про тиск на його бізнес з боку Г.Кернеса. "Я не хочу давати оцінку словами бізнесмена Дукера, бо в них немає ні логіки, ні правди. Він не виконує умов договорів, які сам підписував. У котловані на Пушкінській, 2 може статися обвал грунту, наслідки якого будуть незворотними і для людей, які мешкають у будинках поруч із котлованом, і для будівлі бібліотеки ім. Короленка", - заявив Г.Кернес.

Мер також зазначив, що в центрі міста були перекриті три вулиці, "щоб Дукер здійснив цей проект", перекладені інженерні мережі, які сьогодні необхідно привести в належний стан.

Як заявив журналістам прокурор Харкова Євген Попович, коментуючи ситуацію з котлованом, місто виграло в О.Дукера два позови в господарському суді. "Прокуратура Київського району заявляла позов про відшкодування шкоди, і ми заявляли позов про відшкодування збитків і звільнення території. Пан Дукер може оскаржити рішення судів. Кримінальну справу, яку ми розслідуємо, знаходиться у провадженні Київського райсуду. Дукер намагається оскаржити постанову про порушення кримінальної справи: він не згоден із підставами для її порушення", - зазначив прокурор міста.

Довідка "SQ". Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" на вул. Пушкінській 2008 р. Планувалося, що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися. 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. О.Дукер у свою чергу повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн.дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво до ладу. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі. У квітні прокуратура Харкова порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень при ритті котловану (ч. 1 ст. 365 КК України) і направила позов до Господарського суду Харківської області про стягнення з фірми "Харків-Москва" 840 тис.грн. компенсації.

Як заявив у липні голова обласної комісії з надзвичайних ситуацій перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, котлован становить небезпеку для інженерних комунікацій, метрополітену, побудованих поряд будівель і споруд, порушує систему організації руху автомобільного транспорту.