"Ми зараз активно шукаємо інвестора, який на місці виритого котловану по вул. Пушкінській, 2 намагався б побудувати не хмарочос, а об'єкт, здатний бути окупним у Харкові", - заявив 27 грудня журналістам перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

"Треба тверезо оцінювати ситуацію. У нас у місті немає такого рівня ділової активності, щоб звести за 700 млн.дол. будівлю, яка найближчим часом окупилося б. Тому Шмуел Дукер і не міг знайти собі співінвестора, з яким би він цю будівлю добудував. Отже, ми знижуємо планку до реальних масштабів і плануємо, що на Пушкінській буде збудований торгово-розважальний центр вартістю до 100 млн.дол.", - зазначив О.Кривцов.

За його словами, міська влада вже провела переговори з десятком серйозних інвесторів. "Але поки ніхто з них не дав згоди на будівництво - всі думають", - підкреслив віце-мер.

Він також нагадав, що за рішенням суду колишній орендар ділянки на вул. Пушкінській, 2, гендиректор ТОВ "Харків-Москва" Шмуел Дукер, зобов'язаний привести майданчик у придатний для подальшого використання стан. "Природно, ми не будемо засипати котлован за гроші міського бюджету. Тому постараємося з судовими виконавцями змусити пана Дукера привести майданчик до ладу. Окрім того, майданчик досліджують, щоб зрозуміти реальність загрози обвалення укосів котловану", - додав О.Кривцов.

Довідка "SQ". У серпні 2011 р. юридичний департамент міськради передав до прокуратури Харкова матеріали про невиконання фірмою "Харків-Москва" основних умов договору оренди земельної ділянки на початку вул.Пушкінської, порушення термінів будівництва торговельного центру і житлового будинку з багатоповерховою автостоянкою. Прокурор Харкова в інтересах міськради подав позов про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки. 15 вересня Госпсуд Харківської області задовольнив позов прокурора. 8 грудня Апеляційний суд Харківської області відхилив апеляцію гендиректора ТОВ "Харків-Москва" Шмуела Дукера на рішення госпсуду.

21 грудня Харківська міськрада і фірма "Харків-Москва" підписали акт прийому-передачі ділянки, і її повернули місту.